Bygg högre, bygg tätare för att klara miljömål och klimatförändringar, jag håller med miljöminstern i det fallet

 

 

Klimatmålen

Fredagen den26 tillhörde jag en av de ca 75 personerna som deltog i landshövdingens samtal om klimatmålen och energin där skogen självklart ingår. Vid samtalen deltog även miljöminister Andreas Karlgren och jag kunde självklart inte hålla mig tyst utan tog upp frågan om hur vi planerar och bygger för att klara miljömålen då den stora delen av samhället redan är byggt och hur man gör förutom att renovera rätt och minska energiåtgången.

Andreas Carlgren svar gladde mig verkligen då han var mycket bestämd på att vi måste bygga städer där kollektivtrafiken får en stor roll och där biltrafiken minskas och då sa han exakt vad vi håller på med i Umeå. Vi måste bygga tätare och att vi måste bygga högre. Han var väl medveten om att det alltid dyker upp konflikter som det gör här i Umeå men han var mycket bestämd på att det får vi tåla men ska vi lyckas med klimatmålen finns inga andra alternativ.

Vi får välja mellan att låta städerna ser ut som de gjorde när de byggdes eller så måste vi rätta till den generationens fel genom att förtäta, bygga högre och bygga om. Det här vet vi ju idag att det är många som är emot förändringar och då är de också emot att vi ska klara miljömålen. Miljömålen klaras inte om vi fortsätter som vi gjort tidigare och det gäller både byggandet och den tekniken, planeringen, energin och mycket anat självklart som våra levnadsmönster.

Avslutningsvis så förstår ni att jag blev glad när jag får höra en miljöminister trots att ha när centerpartist att det gäller att bygga staden om vi ska klara miljömålen, den väg som vi valt och kommer att fortsätta med trots att det finns andra intressen som med sina argument om stadens utseende motverkar detta med nostalgin som förtecken och jag hoppas självklart att de tjänstemän som var närvarande också delar miljöministerns synpunkt att miljön är långsiktigt överskuggande alla andra mål

 

5 kommentarer

 1. Lars Bäckström

  En rättelse: Miljöministern heter Andreas Carlgren och jag håller med dig att Andreas är en miljöminister som klarar att se till helheten när det gäller miljömålen. Du Lennart skulle nog vara mer bekymrad om Maria Wetterstrand var i regeringen.

 2. Anders Nordström

  En ledande socialdemokrat i Umeå sa härom dagen att ”var och en får skämmas för sig själv” men som Umebo blir det nästan svårt att inte när man läser Holmlunds blogg.

  Eftertanke och respekt för miljöer o byggnader skapade med kunskap och omtanke verkar vara främmande idag, i alla fall för kommunalrådet Holmlund.

 3. Inge-Bert Täljedal

  Hej Lennart, nu gör du det för lätt för dig.
  När kommunen medvetet bryter mot Plan- och bygglagen, berövar den medborgarna den rätt till medinflytande som riksdagen har gett oss. Att kritisera detta är inte nostalgi eller bristande miljöintresse utan ett försök att försvara en viktig sida av demokratin. Jag vet ingen som inte tycker att det är naturligt att levande städers utseende förändras med den tekniska och allmänna samhällsutvecklingen. Det hindrar inte att man vill att planeringen av förändringen ska skötas på ett bra och demokratiskt korrekt sätt.

 4. Q A

  Vad gör man när oljan börjar sina,enligt vissa har vi redan passerat peak-oil,dvs vi har att se fram emot antingen oförändrat eller minskat antal liter olja i framtiden, för en växande världsbefolkning.Då kommer jag till den täta staden,om vi iom den minskade oljetillgången får dyrare och dyrare transporter av både mat och personer,så måste de som bor i den täta staden förr eller senare komma till ett vägsjäl där maten i våra butiker pga ökade transportkostnader,blir alltför dyr oc hman tvingas börja odla själv,var odlar man själv i den täta staden?Det finns väl inte utrymme för en egen täppa?

 5. Fredrik Åkare

  Se bara till att skapa skydd för stadsnära odlingsmarker så går det nog bra. Tack vare bönders och miljövänners gemensamma kamp räddades större delan av Röbäcksslätten från nya motorväggsbyggen. Annars hade den strimlats ännu mer med första förslaget på 90-talet. Nu när vi känner till att matproduktionen är så beroende av tillgång på billig olja, kan vi se till att kommunen uppdaterar översiktsplanen så att den stadsnära åkermarken får ett starkare skydd mot exploateringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.