Länets Socialdemokrater vill ha samma skatt på lön och pension

 

Bort med pensionärsskatten
För oss socialdemokrater har det alltid varit självklar princip att alla inkomster oavsett om det är lön eller pension skall beskattas på samma sätt. Pensionärerna betalar idag mer skatt än löntagarna med samma inkomst. Det är inte rimligt.
 
Vi socialdemokrater säger nej till att sätta miljonärerna framför pensionärerna. Skatt ska betalas efter bärkraft. Klyftan mellan pensionär och löntagare ska bort. Pensionärerna har jobbat ett helt yrkesliv och byggt välstånd och välfärd för de yngre. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön. För oss är det självklart att det ska löna sig att arbeta. Lika självklart ska det löna sig att ha arbetat. Pensionärer betalar idag upp emot en månadspension mer i skatt per år jämfört med vad en löntagare gör. Det är orättvist och oanständigt.
 
Att ställa grupper mot grupper och öka orättvisorna i skattesystemet är en medveten del av det moderata högerexperimentet, som vi aldrig kommer att ställa upp på. Häromdagen kom så vallöftet från Reinfeldt – sänkt skatt för pensionärer nästa år. Det är upprörande hur moderaterna har mage att ägna fyra år åt att straffbeskatta pensionärer för att sedan lova skattesänkningar efter valet. Samtidigt är statsministern tydlig på att klyftan ska bestå, att det är riktigt att pensionärer ska betala högre skatt för samma inkomst jämfört med en löntagare med samma inkomst.
 
Det enda anständiga är att pension beskattas på samma sätt som lön. De rödgrönas besked är tydligt: klyftan ska tas bort steg för steg.
 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.