Vilseled inte svenska folket Fredrik Reinfeldt

I morse var det debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt som handlade om pensionärerna och skatterna och det är väl ingen hemlighet att vi vill ha samma skattesats för samma inkomst då pension är uppskjuten lön.

Jag blir både ledsen och förbannad när jag hör Fredrik Reinfeldt säga att arbetsgivaravgifter är skatt. Det är helt fel. Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring vars avgift har betalats av att löntagarna avstått löneutrymme till den försäkringen, dessutom så finns också egenavgifter som den som är med betalar till.
Sjukförsäkringen är också en försäkring där löntagarna avstått löneutrymme för att få en försäkring som täcker inkomstförlusten då man blir sjuk och det finns också kvalifikationsregler för den. Den har regeringen naggat i kanten och stulit pengar som löntagarna avstått ur löneutrymmet för att sänka skatterna för de som tjänar mest.
Arbetsgivaravgifterna är ingen skatt utan en finansieringsväg av reformer som löntagarna avstått löneutrymme för att få en större trygghet.
Jag tycker Reinfeldt ska lära sig skillnaden mellan skatter och försäkringsavgifter som visserligen betalas kollektivt, men det är försäkringspremier. Jag är besviken att inte Mona tog tid och talade om hur det i verkligheten är.
Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Carl Larsson

  Dagens arbetsgivaravgift är till stor del ren skatt, utan samband med vad den som betalar får ut. Avgifter erläggs för direkt motprestation och skatter för allt annat.

 2. Thomas

  Arbetsgivaravgiften är till största del något vi anställda tagit, i stället för höjd lön. Ska man stjäla våra pengar genom att sänka arbetsgivaravgiften, ska vi ha ut det i höjd lön. Pengarna är våra!!!

 3. Carl Larsson

  På vilket sätt är Arbetsgivaravgiften ”något vi anställda tagit, i stället för höjd lön”?

  Så som jag försått det så är dett något som regleras i lag och som betalas in som skatt till skatteverket av arbetsgivaren. Precis som alla andra skatter på arbete!

 4. skytt

  Arbetsgivaravgifter är ingen skatt och ingår inte i skatte påsen..Du måste skillja på vad som är skatt och inte

 5. Per

  Just kanske för att den är avtalad av parterna på arbetsmarknaden, att dras som avgift från lön till försäkring för sjuk-arbetslöshet.
  Inte instiftad av regering/riksdag som skatt.

 6. Carl Larsson

  Där har du fel Per, citerar från ekonomifakta.se:

  ”Förutom lön betalar arbetsgivaren lagstadgade avgifter till staten för de anställdas pensioner, socialförsäkringar och arbetsmarknads- åtgärder vid arbetslöshet. Ett företags lagstadgade arbetsgivaravgifter, eller sociala avgifter, uppgår 2010 till 31,42 procent.”

  Visst finns det även avgifter och regleras i avtal så som tjänstepension och andra försäkringar, men de läggs på utöver arbetsgivaravgiften som regleras i lag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.