(S) värnar välfärd (M) alliansen slaktar

Regeringen tar bort 12 miljarder kr för kommunerna och landstingen för nästa år 2011 och lika mycket för åren därpå. Det innebär 12 miljarder mindre till välfärd. Stora summor som omräknat i välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor, hemtjänstpersonal osv. innebär hela 35 000 personer.

Finansminister Anders Borg argumenterar för att konjunkturläget kommer att bli bättre för kommunerna under nästa år och att de därför kan ta bort dessa stora summor. Men om det är något som Anders Borg har hittat på eller om han allvarligt har felbedömt konjunkturen är svårt att sia om. Enligt konjunkturinstitutets prognos för kommunernas ekonomiska utveckling för nästa år så bygger detta på att kommunerna tillförs medel om 13,5 miljarder. Regeringens resursreducering innebär därför nedskärningar inom offentlig sektor.

Jag tycker regeringen gör ett stort feltänk när de inte ger kommunerna ett tillskott för nästa år. För oss socialdemokrater är välfärden viktigare än skattesänkningar för de välbeställda. Regeringen borde därför prioritera ett riktat tillskott till kommunerna för t.ex. skolan och vården för att förhindra stora besparingar. Bara under det senaste året bedöms 25 000 jobb ha försvunnit från kommunerna och landstingen och nu vill regeringen ta bort ytterligare 35 000 välfärdsarbetare. För Umeå skulle nästa års minskade tillskott i runda tal komma att innebära 147 miljoner mindre till kommunen och i jobb skulle det kunna innebära 427 personer färre i välfärden.

Som om det inte är nog vill regeringen under kommande mandatperiod genomföra ännu fler skattesänkningar om närmare 100 miljarder. Det skulle alltså innebära ännu fler nedskärningar och försämringar i välfärden. Regeringen fortsätter därmed sin systematiska nedmontering av välfärden och sitt systemskifte. Vi får hoppas att väljarna är så kloka att de genomskådar Reinfeldt och Anders Borg och att vi får en rödgrön regering efter höstens val. Nuvarande högerregering har helat tiden sagt en sak men gjort en annan. De värnar inte välfärden, de nedmonterar den istället bit för bit.

Vi kan inte fortsätta ha en regering som kontinuerligt prioriterar skattesänkning före välfärden. Vi får därför hoppas att socialdemokraterna gör en tydlig markering och kommer med mer pengar till kommunerna och landstingen i sitt budgetförslag. De mesta av välfärden genomförs och finns ju i kommunerna och landstingen samt att sociademokraterna tillsammans med de rödgröna får förtroende att genomföra detta under nästa mandatperiod.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Kurt

    Var det inte du som i sann populistanda tyckte det var en bra idé att lärarna skulle betygsättas av eleverna? Att deras löner skulle sättas efter dessa ”betyg”. Det hela saluförde du med ord som ”rättvisa”. Ur det perspektivet ter sig inlägget ovan som märkligt med din plötsliga vurm för lärarnas sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.