Vad är EU:s regler värda?

EU har regler om hur stort underskott medlemsländerna får ha. Den tidigare borgerliga regeringen i Grekland drog på sig omfattande underskott på grund av stora skattesänkningar. Den i höstas nytillträdda socialdemokratiska regeringen försöker nu få ordning på ekonomin men behöver låna 800 miljarder kronor för att betala skulderna. Men även de nya skulderna måste betalas.

Så här går det om en regering inte finansierar sina utgifter och även i Sverige lånar regeringen till skattesänkningar som senare måste betalas. USA är kanske det land som har en av de största statskulderna i världen och även där har det i perioder ansetts särskilt viktigt med låga skatter.
 
I längden är det inte hållbart och riskerar att leda till en ekonomisk krasch. Det är ju inte alls länge sedan vi var nära ett globalt haveri. Som vanligt är det liten verkstad och mest prat. Det enda som kan hjälpa en del länder är ökade skatter och tyvärr måste det nog kombineras med neddragningar av utgifter och därmed välfärd.  
 
Men frågan är vad EU:s regler är om underskott är värda då ingen följer dem? De torde ju också ha svårt att betala sina medlemsavgifter och ska de kastas ur medlemskapen eller vad händer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.