12 miljarder mer till välfärden

De rödgröna har gett besked inför vårbudgeten. I vårbudgeten kommer man att föreslå att kommunernas resurser ska stärkas med 9 miljarder kronor mer än i regeringens budget. Därutöver föreslår man över 3 miljarder i riktade satsningar över en tvåårsperiod med särskilda satsningar på bl.a. skolan och sjukvården. Kommunsektorn får sammantaget 12 miljarder i förstärkningar under år 2011 och 2012.

Välfärdssatsningen bedöms bidra till 10 000 – 15 000 fler jobb i välfärden i kommuner och landsting. Ett första steg för att möta de utmaningar som kommer inom kommun- och landstingssektorn. Utmaningar inom exempelvis skola, vård och omsorg. Satsningar som kommer att stärka välfärdens kvalitet i Sverige och som gynnar alla.
 
De rödgröna har också kommit överens om att kontinuerligt se över statsbidragens storlek för att under nästa mandatperiod se till att ha värdesäkrat statsbidragen.
Beskedet är mycket positivt och Sverige behöver en ny färdriktning. Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar såsom den borgerliga regeringen har gjort och vill fortsätta göra.
 
Enligt regeringens egen prognos fortsätter uppsägningarna i välfärden i år. Totalt bedöms hela 25 000 välfärdsarbetare ha försvunnit från den gemensamma välfärden och trots stora behov valde den borgerliga regeringen att inte tillföra några pengar  i sin budgetproposition till välfärden i kommuner och landsting. Det är tydligt att de borgerliga partierna fortsätter att prioriterar skattsänkningar för de redan välbeställda framför investeringar i välfärden.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.