Blå dunster och buskig borglig propaganda

 

Jag har sett många lögner från alliansföreträdare med anledning av de rödgrönas förslag till budget och pengar till kommunerna. Jag säger att det är lögner för det de säger är inte sant. De pengar som man satsar är finansierade och ger en bättre välfärd.
Å andra sidan har de kritiserat de skattehöjningar som föreslås som ska förstöra landet enligt deras vulgärargument. Jag har också sett alliansföreträdare i Umeå tala om hur ekonomin blivit mycket bättre och då blir jag ännu mer förvånad.
Våra verksamhetsföreträdare har idag visat vilka volymökningar vi har främst inom skolan, individ och familjeomsorgen, äldreomsorgen och förskola eller som jag brukar kalla det barnomsorgen. Och för att minska antalet barn i barngrupperna
Deras bedömning av behoven handlar om i runda tal 170 miljoner och att fördela efter att ha följt regeringens prognoser finns i runda tal 70 miljoner kronor. Det kommer att bli svårt att klara av dessa verksamheter med nuvarande standard med de volymökningar som finns och jag hoppas verkligen att vi byter regering som kommer med mera pengar till kommunerna men även de 12 miljarderna som man föreslår i den rödgröna budgeten gör att det blir mycket knapert och ännu svårare blir det när avtalsrörelsen är klar då vi räknat upp nämndernas lönebudgetar med 2 % för mer hade vi inte råd med förut.
Så med en borglig politik för kommunerna blir det nedskärningar om de inte kommer med mera pengar. Vi har dessutom ökningar av socialbidrag och placeringar av ungdomar som har det svårt vilket det alltid brukar bli när det är sämre sociala skyddsnät.
Den här regeringen har valt att sänka skatterna och det ligger ju i deras ideologi att skatt är något ont men de talar aldrig om att det ger mindre välfärd. Skatten har sänkts mest för de som redan har det bäst och har klarat sig utan skattesänkningar som jag till exempel. Tala om vad ni ska ta bort för att finansiera skattesänkningarna i stället.
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. krille

    Kommuner & landsting tog in 500 miljarder kr i kommunalskatt i fjol & fick 130 miljarder kr i riktade statliga bidrag. Kommunernas egna skatteintäkter ÖKADE med 5% trots lågkonjunkturen & regeringens skattesänkningar. Om ”välfärden håller på att förtvina”, för att citera Lars Ohly, beror det inte på bristen på intäkter. Varken jobbskatteavdrag eller husavdrag minskar kommunernas inkomster, eftersom de ges i form av statliga skattereduktioner. De enda skattesänkningar som har minskat kommunernas inkomster är är skattesänkningarna för pensionärer, & på det området tävlar regeringsalternativen.

  2. Q A

    Hej Lennart! Jag har en idé, nu så här i valåret och allt, skulle du kunna ha en bloggpost på bloggen där du bara säger ”frågan är fri, ni får ställa vilka seriösa politiska fråga ni vill i kommentarsfältet, så försöker jag svara”, skulle det vara nåt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.