Centern fick stora darren, värre än ett asplöv

Regeringen har under en längre tid haft problem med att få en majoritet i Riksdagen för sin nya energipolitik. Ett antal ledamöter från Centerpartiet har hotat att rösta nej med motiveringen att energiöverenskommelsen strider mot de borgerliga partiernas vallöfte att inte röra energipolitiken under mandatperioden.

Nu har ledamoten Sven Bergström ändrat sig mot att man skjuter ikraftträdandet till efter valet och tydliggör att ny kärnkraft inte ska subventioneras av staten. Röstar Sven Bergström ja till regeringens förslag kommer det med största sannolikhet att gå igenom.

Hushållen och industrin är beroende av långsiktigt hållbara besked om en trygg och säker energitillförsel. Regeringens energipolitik har reducerats till förhandlingar med enskilda ledamöter i Riksdagen i stället för en bred och blocköverskridande överenskommelse om den framtida energipolitiken.

Centerpartiets svek – också när det gäller engagemanget för förnybar energi – blir nu än tydligare. Maud Olofsson har blivit överkörd av Jan Björklund. Det är lätt att förstå om det svider i hjärtat hos många som tidigare har röstat på Centerpartiet.

Osäkerheten med regeringens energipolitik kvarstår. Ingen vet hur de ekonomiska villkoren för att bygga ny kärnkraft kommer att se ut.

4 kommentarer

  1. Per Hansson

    Jag såg i VF att du inte kunde tänka dig riksdagspolitik. Men de få gånger jag läser din blogg ger du dig ofta in i rikspolitiken och utdelar rallatsvingar åt framför allt Maud Olofsson eller centerpartiet. Lågt och billigt tycker jag!

    Du skriver nu att du vill ha långsiktiga spelregler vad beträffar energipolitik.

    Men hur är det med den långsiktiga stadsplaneringen i Umeå? Där har du under tre mandatperioder motarbetat den gamla översiktplanen och fördröjt fastställandet av en ny. Gör du detta för att öka din makt? Vad skulle dina skrämda kommuntjänstemän säga om de fick vara anonyma?

  2. Maja

    Håller fullständigt med Per. Du är kommunpolitiker och om det ska vara intressant att läsa din blogg så är det politiken som förs i Umeå stadshus som vi läsare vill få information och föra en diskussion om.
    Men tyvärr så har socialdemokraterna i Umeå gjort till vana att ”mörka” och ta beslut utan att ta hänsyn varken till tjänstemännen eller umeborna.
    Törs du t.ex. ta en ärlig debatt om stugorna vid Nydalasjön. Vilka i kommunhuset har den verkliga kunskapen, Du eller Åsa Ö eller utbildade tjänstemän t.ex. arkitekter?
    Nej du slänger bara ur dig något korkat och vägrar sedan prata om saken.

  3. Per Hansson

    Där ändrades rubriken! Först stod det nåt i stil med ”Långsiktig planering nödvändig”. Därför påminnde jag i min kommentar (max 1 tim efter originalbloggen) om den brist på långsiktighet som råder i Umeås stadsplanering.

    Att nu kommunalrådet ändrar rubriken tolkar jag som att han blev svarslös. Genom att ta bort de rader inkl rubriken som handlade om behov av långsiktighet försöker han få bort läsarnas intresse för min kommentar. Är de ärligt?

    Holmlunds största tillgång lär vara hans goda minne. Kanske tur att fler benådats med den gåvan!

  4. Johan Karlsson

    Jag undrar om sossarna är bittra för att centern ”bytt sida” eller om det gått ut direktiv uppifrån att koncentrera angreppen på a’Maud. Holmlund brukar skylla sin ovana att inte besvara kommentarer med att de som kommenterar gömmer sig bakom signaturer. I mitt fall kan han dock inte göra det. Kan jag få ett svar från honom om varför just centern angrips så hårt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.