Flytta Operan till kajområdet?

 

Flytta Operan ?
Operan i Umeå har funnits bra många år och det började i mindre skala i vad vi kallade gamla brandstation och sedan har det byggts till, om och på. Nu när vi sitter i budget har vi önskemål eller rättare sagt krav på omfattande tillbyggnader inte minst för att klara arbetsmiljön för de anställda men även få en rationellare hantering.
När vi diskuterade detta så har vi inte ännu haft ägarsamråd med landstinget men Lindvall kom med ett förslag som jag också tänkt på men inte lyft.
Vi flyttar helt enkelt hela Operan och den får bli en del i staden mellan broarna. Motiven för detta är flera. Operan ligger i dag på ett ställe som kan betecknas som stadens baksida och att lägga den mot älven skulle självklart bli på stadens framsida.
Tomten idag är redan trång och vidare utvecklingsmöjligheter finns egentligen inte utan man är fastbyggd även om själva operalokalen bara är drygt 10 år. Den befintliga fastigheten kan säljas eller kanske delar av lokalerna kan användas för kulturella ändamål och man kan få ett bättre och effektivare lokalutnyttjande och i de nya kulturlokalerna och i anslutning till dessa kan det bli ett riktigt kulturcentrum
Det finns nog anledning att fundera över om inte en flytt är rätt väg att gå för att kunna utveckla Operan och kulturstråket i staden mellan broarna och jag skulle tippa att folket på Operan skulle jubla om det blev beslutet

17 kommentarer

  1. Per Hansson

    Jag har ett annat förslag för ”Staden mellan broarna”. Låt denna del av staden (med de redan planerade aktiviterna) ingå i en stor älvnära Stadspark – kanske från Strömpilen till Lundåkern! I framtiden kompletteras detta med en gång-cykelväg ändå till Holmsund! Tänk vilka chanser till ”midnattmaraton” eller andra löptävlingar det skulle ge?

    Vad tycker ni som läser Lennarts blogg om detta? Gå in och rösta här:

    http://blogg.vk.se/civilkurage/2010/05/20/rosta-om-stadspark-171809

    mvh
    Per

  2. Tompa

    Jag har det bästa förslaget för ”staden mellan broarna” Bygg en udde där man kan sola relaxa äta glas umgås och på vintern kan där finnas en skidskobana, iskulpturer med mera. Parkerna är fulla idag, tänk så mysigt att kunna sitta vid vattnet istället. Kanske en stor brygga med uteservering, det skulle va mysigt både vinter som sommartid.. Bygg ingen stor skrytbyggnad, det finns bättre platser för sånt. Tänk va underbart det skulle bli med en stor park en bit ut i älven. Den skulle gå bygga ihop med den underbara skateparken. Tänk på den Lennart!

  3. Simon

    Hej Lennart!

    Varför inte istället göra något åt det faktum att detta område anses vara umeås baksida? När järnvägsstationen samt umeåprojektet är färdigställt kommer antal fotgängare att öka i området samtidigt som genomfartstrafiken minskar.

  4. Simon

    Flytta operan? Ännu ett sätt att en massa pengar från skattebetalarna ska hamna i byggherrars fickor. och vad ska byggas där istället? Varför avgår du inte och låta Balticgruppen tar hana om hela rubbet??

  5. Lennart Holmlund

    Svar till Tompa (2010-05-21 14:36)
    Parkerna är gröna 4 månader på ett år. Det är inte mer än ett 20 tal dagar varje man kan nyttja dem som i går. Resten av tiden är de grå trista platser som ingen går in i.
    Uteserveringar är inte hller mycket folk på många dagar. Vi har en stad som har vinter och alla vintrar är inte så fina som denna med vit snö, för det var det i år

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Simon (2010-05-21 14:37)
    Det håller jag med om men det området kommer aldrig att ha mycket folk som rör sig. Det stråket blir säkert Rådhusesplanaden

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Simon (2010-05-21 14:42)
    Du törs inte ens tala om vad du heter och det är inte ens säkert att det kostar mer pengar än idag eller läste du inte att jag skrev att husen som finns går att sälja. Man skulle kunna tro att du endera är moderat eller kommunist

  8. TC

    Jättebra förslag! Låt de nuvarande lokalerna bli det kulturhus som annars skulle byggas i området ”Staden mellan broarna”.
    Holmlund borde dock inse att även äventyrsbadet o köpcentrumet o bostadhuset på grusplan vid Vasaplan blir för trångt o omöjligt att bygga ut i framtiden eftersom det ju redan idag är för trångt för att ens få plats med ett hopptorn o därmed en hel idrottsgrupp, simhopparna, utesluts från Umeå.
    Se nu bara till att det nya Operahuset vid älven står klart 2014, o se även till att den nya Evenemangsarenan på Godsbangården också står klar 2014.

  9. Lennart

    Det är kanske inte alls odumt, som vi säger här uppe…

    Göteborg flyttade också sin Opera till en strandtomt, trots att allt var klappat och klart för att bygga på Gamla Ullevi-tomten. Men kommunalrådet Göran Johansson (som var och är en fotbollens vän) hade hört att fotbollslagen – med krympande publik – heller spelade på Gamla Ullevi än på Nya Ullevi… så då sa han ifrån på ett möte att en ny tomt för Operan måste fram. Förslaget möttes av många tappade hakor (för att inte säga fiollådor) men nu tycker nog alla att både Operan och fotbollen tjänade på flytten

  10. Håkan Nilsson

    hej Lennart
    Vad har du för tokiga ideér.Kan man ju verkligen undra?
    Hur mycket skattepengar har inte vi Umeåmedborgare satsat på
    detta fina bygge.Det är ju tydligen bara den sk.”finkulturen”
    som duger i denna kommun.Den mera vardagliga kulturen duger ju inte.Som tex.att hela tiden banta den så behövliga kommunala musikskolan.
    Besviken på denna kommuns kulturpolitik.

    Håkan Nilsson
    kulturarbetare på Midgårdsskolan

  11. Micke

    Seriöst så kan du väl inte tro att detta skulle vara bra för Umeå? Visst, operan lyfts fram och hyran kommer bli skithög och byggnadskostnaderna ska vi inte tala om.

    Satsa på att göra umeås ”baksida” lite ”finare” om det nu är så viktigt. Operan är då en bra grund att stå på, eller har jag fel? Bara för att lite folk är där IDAg behöver det inte betyda att det är så om 25-30 år.

    Kanske dags att låta andra yngre förmågor ta över i Umeå?

  12. Birgitta Fischer

    Jag tycker det verkar som Umeå kommun badar i pengar, men motsatsen är väl närmare sanningen, eller….Vad skall du ha i operan istället? Äldreboende kanske? Och badhuset…är det inte att ta till för mycket. Vi har ett äventyrsbad i Piteå, Holmsund och Ö-vik. Räcker inte det. Jag tror inte att fler flyttar in för en 50-meters bassäng. Tror du? Naturligtvis skall fritiden vara meningsgull, men räcket pengarna?

  13. Karin

    Känner att jag inte bara retar mig på Holmlunds alla idéer Hur är det möjligt att du som Umeås ledande politiker svara med den arrogans du gör på synpunkter från folket du brukar ofta själv använd uttryck som du insinuera upplever att det är någonting som du själv mycket ofta tillämpar. Håller med Simon varför avgår du inte men det går väl inte att räkna med att du kommer att gå i bräschen och låta yngre kandidater komma fram när man nu allt som oftast talar om generationsväxling. Hoppa Umeborna är kloka nog att rösta fram en ny ledning för staden vid nästa val.

  14. Marita

    Ser i tidningen en stor bild hur tanken om operan på kajen skulle kunna se ut. Jag blir ledsen och irriterad över vilka planer som kommer på förslag. Att kajen är ett outnyttjat område håller jag med om men varför ska operan dit. På kajen ska det vara ett område som nyttjas av dom flesta inte ett mekka för finkulturens folk. Under mina år i Umeå har jag varit där 1 gång och det var inte för kulturen utan för att äta i baren. Rätta mig om jag har fel men det är väl en liten del av Umeås innevånare som nyttjar operan i dag och det är nog inte enbart för läget!! Låt folket få tycka till !

  15. Christer Jilder

    Spännande förslag värt att fundera vidare på. Ni som avfärdar operan som finkultur borde ta er en titt på programmet och se att det finns allt från rock till klassiks musik där. Kanske en av de största arenor vi har rent publikt. Enbart MADE-festivalen drar runt 6000 pers.
    Sydney, Olso, Köpenhamn, Göteborg mfl. har operan vid vattnet så varför inte Umeå. Flytta bibliteket till Operans nuv. lokaler och sälj nuv.biblioteket och gör det till affärslokaler. Kan ge en god slant med tanke på läget.
    Det kanske inte behöver bli så stora kostnader med den rockaden. Absolut värt att spinna vidare på

  16. TC

    MADE-festivalen o mycket av Norrlandsoperans övriga kulturverksamhet bör få vara kvar i det nuvarande ”Operahuset” som då kan användas mer av Umeås övriga kulturliv (Umeå har väl ännu ingen verklig Stadsteater, o ungdomarna behöver bättre lokaler att repa i…?). Stadsbiblioteket bör flyttas till grusplanen vid Vasaplan medan äventyrsbadet o simarenan placeras vid Evenemangsarenan på Godsbangården så att överskottsvärmen från evenemangsarenan kan värma badet.
    Det finns ju redan en stor park, Rådhusparken, vid älven, o denna kan ju göras större genom att vägen tas bort. så mer park behövs inte.

  17. Per Hansson

    Först en fråga till TC som jag känner igen från många av VK:s kommentarsfält. Skulle det bli pinsamt för dig eller någon annan om du framträdde med din identitet? Debatten i Umeå skulle vinna på att sådana som du inte skrev så mycket anonymt!

    Eller är du rädd för att Holmlund ska se till att du förlorar ditt jobb?

    Du skriver ”Det finns ju redan en stor park, Rådhusparken”. Har du sett hur sprängfylld denna ”stora” park är nu när allting knoppas och alla vill vara ute, hitta nån plats att sitta ned och koppla av??

    Ni andra: Klicka på mitt namn och RÖSTA om behover av en stadspark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.