Ordning i ekonomin med de rödgröna

1993 när Carl Bildt var statsminister var Sverige i samma sits som Grekland är idag med ett underskott på 11 % av BNP. En socialdemokratisk regering tillträdde 1994 och de började ett mödosamt städande efter den tidigare moderatregeringen.

Vid den tiden ställde Centern upp och tog ett ansvar för att få ordning på ekonomin då bland annat försvarsöverenskommelsen ingick. Städpatrullens förslag innehöll dessutom skattehöjningar samt vissa nedskärningar förutom de förslag som rörde försvaret.

Tillsammans lyckades man få ordning och reda i de offentliga finanserna och andra länder kom och besökte oss för att se hur Sverige hanterade krisen.

De överskott som arbetats upp och som fanns 2006, ca 70 miljarder, har nuvarande högerregering spenderat bort. Nu lånar dessutom regeringen till ytterligare skattesänkningar och där 1 % av de rikaste har fått lika mycket som 25 % av befolkningen i övrigt. Det är alltså samma gamla högerpolitik som vanligt men en annan retorik. I praktiken är det mest till de som har det bäst.

I kommunerna har vi haft det oerhört jobbigt de senaste åren. Den utvecklingen kommer säkert att fortsätta då behoven ökar även om det skulle underlätta betydligt med ett regeringsskifte. Med en rödgrön regering skulle kommunerna få mer pengar och bidragen värdesäkras vilket har stor betydelse. Det har inte skett med högerregeringen.

En kommentar

  1. Jimmy Lindberg

    Då Biltregeringen hade mandat att styra landet inträffade en ekonomisk kris ”90 krisen”, minns du inte den? Ordning i ekonomin enligt dig är en statsskuld på 1 130 050 936 946 kr? Den har dessutom sänkts av den Borgerliga regeringen, den var 140 miljarder högre år 2006. Det är städning, det är typiskt sossar att dra sig i hängslena och säga hur duktiga de är och hur bra det går för Sverige… En rödgrön regering vill exakt samma sak som borgarna men de saknar kurage att genomföra reformer för att städa upp det här landet, sen duger de inte till det heller… Lycka till med politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.