Ljug inte Fredrik Reinfeldt

 

Fredrik Reinfeldt om ungdomsarbetslösheten
 • Vid Svenskt Näringslivs Framtidsdagar den 27 maj uppgav statsministern att ungdomsarbetslösheten är ”en skapad synvilla.” Han skyller på att statistiken är felaktig.
 • Statistiska Centralbyråns Arbetskraftsundersökning (AKU) för april, som presenterades den 25 maj, talar ett annat språk:
 • Ungdomsarbetslösheten är över 30 procent, och bland Europas högsta.
 • I april var 190.000 ungdomar arbetslösa – en ökning med 31 000 på ett år.
 • Sedan valet år 2006 har antalet arbetslösa ungdomar ökat med nästan 100 000.

Man kan väl inte med bästa vilja världen påstå att regeringen lyckats få ned arbetslösheten för våra unga när det är 190000 som är arbetslösa. Det måste väl vara ett problem och statsministern betraktar ungdomsarbetslösheten som en synvilla. Det innebär att han nonchalerar problemet.
 
Inte hjälper det att skylla på statistiken och regeringen har själv valt sättet att mäta på det sätt man gör i övriga Europa. Med Fredrik Reinfeldt vid styret har ungdomsarbetslösheten ökat kraftig och där ligger man faktiskt i Europatopp om det är något att skryta med.
 
Regeringen har infört aktivitetsförbud på förmedlingen och ungdomar som är i behov av insatser måste vänta minst tre månader, i normalfallet mer än 6 månader innan de kan få utbildning eller praktik
 
Ett regeringsskifte innebär förändringar och vi har lovat att avskaffa aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen på första regeringssammanträdet och det finns 20 000 nya utbildnings och praktikplatser i budgetförslaget.
 
Regeringspolitiken han skapat ett jättestort utanförskap för våra unga
 

5 kommentarer

 1. Johan Karlsson

  Nej de har ju inte vågat röra las. Varför ska du hela tiden försöka få resultatet av årtionden av sossekrati till att vara regeringens fel? Någon liten gnutta verklighetsförankring borde väl ändå finnas?

 2. Fredrik

  Förmörkning och fulspel är vad det är i dessa valårstider.
  Alliansens strategier för arbetslösheten har tyvärr men kanske inte helt otippat gått käpprätt åt någonstans. Själv är jag arbetslös och på praktik med i stort sätt utan chans till anställning vilket känns lite som att man är med i något politiskt spel jag vet inte, man kommer väl tyvärr kanske att räknas in i någon högerpositiv statistik inför valet kan tänkas. Hoppas på ett regeringskifte i år så att vi får en sundare och mer logisk politik för alla.

  Mvh

  Fredrik

 3. TC

  Problemet med hög arbetslöshet är en myt, som aldrig kan fås att försvinna, för det kommer ju varje sommar en hel årskull med nyutexaminerade ungdomar som det ju självklart är omöjligt för arbetsmarknaden att omedelbart anställa, för företagens personalbehov fungerar ju inte så att de just i början av varje sommar behöver anställa en stor mängd nya personer, och eftersom en hel ungdomskull kommer ut på arbetsmarknaden samtidigt, de som väljer studier kommer ut tillsammans med ungdomskullen några år senare, så kommer det alltid att vara en högre arbetslöshet bland unga än andra åldersgrupper.

 4. TC

  När jag var arbetslös ungdom under sossarnas regeringstid så tvingades jag också att vänta i ett halvår innan jag fick någon aktiv hjälp annat än att på egen hand söka jobb på platsbanken. Den praktikplats jag sedan erbjöds var fullständigt meningslöst slavarbete då jag tvingades ”arbeta” utan att få betalt eftersom jag tvingades överleva på socialbidrag medan andra lika arbetslösa o med samma meningslös ”arbetsuppgifter” kunde få mer pengar via a-kassa. Detta var lönedumpning o trixande med arbetslöshetsstatistik utan att mina chanser att få jobb förbättrades alls.

 5. TC

  Unga har en stor fördel av att vara just unga o friska o de har ofta mer aktuella kunskaper från sina nyligen avklarade utbildningar så det är totalfel att försöka bekämpa ungdomsarbetslöshetsmyten genom att skapa särskild regler för just unga arbetslösa, för detta gör det omöjligt för de lite äldre långtidsarbetslösa som då i sossarnas samhälle enbart har förtidspension att hoppas på.
  Alla arbetslösa ska självklart ges exakt samma behovsprövade ersättning från samhället, medan alla inkomstlyxbortfallsförsäkringar givetvis ska vara privata, förslagsvis via facket, o betalas enbart av medlemmar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.