Ingen generell välfärd med alliansen & vem ljuger bäst?

Idag fick jag beviset att högeralliansen och kristdemokraterna vill bort från den generella välfärdspolitiken. Sellström sa i sitt anförande att en större del av inkomsterna ska disponeras av medborgarna själva och att skatterna måste sänkas för att göra detta möjligt. Det innebär att medborgarna till större delen måste finna egna lösningar med försäkringar eller pengar på banken.

Det var klargörande att få veta att en av kristdemokraterna, i detta fall Sellström som sitter på de tyngre uppdragen i det partiet, har synen att skatt endast är till för klåfingriga politiker och att medborgarna själva ska ordna så mycket som möjligt åt sig själv.
 
Vi socialdemokrater tycker att välfärden ska finansieras gemensamt och att det ska vara efter behov, oberoende av plånbokens storlek. Det är för oss den generella välfärdens grunder.
 
Vem är det som ljuger bra?
Jag noterade en notis i VK att Linda Bengtzing ska turnera med Maud Olofssson och jag undrar hur det kommer sig att de ska turnera tillsammans. Jag är inte direkt någon fan av Linda Bengtzing, däremot vet jag att en av hennes mest populära bitar heter ”Jag ljuger så bra”.

7 kommentarer

  1. leif

    ”Vi socialdemokrater tycker att välfärden ska finansieras gemensamt och att det ska vara efter behov, oberoende av plånbokens storlek.”

    Vinner ni i september så kommer ni, efter vad ni ha sagt, fixa så att jag måste flytta, höjer ni skatten så lär jag inte ha råd att bo kvar. Hur skall en som jag rösta på något parti av det rödgröna?

  2. Klas Viberg

    Bra att det avslöjas vad ”välfärdens kärna” är. Alliansen har haft en alldeles för lätt resa hittills. M:s egentliga avsikter måste avslöjas och föras ut till väljarna.
    M är de nya moderaterna på skylten men bakom fasaden finns fortfarande den blåblodiga högern.
    M har en dold agenda.

  3. Johan Karlsson

    Men du Lennart om 7 av 10 skattekronor går till annat än välfärd måste det väl finnas utrymme att låta människor själva disponera större del av sin inkomst? Alla är ju faktiskt inte intresserade av opera, ishockey, evenemangsarenor, slipstensmuséer och kulturhuvudstadsår. En grundtanke kunde vara att om människor är intresserade av sådant kommer de att betala själv och då behövs ingen finansiering via skattsedeln. Är de inte det finns det väl ingen anledning att tvinga den att betala?

  4. Andreas Georgsson

    Johan, du är säkert inte intresserad av dagisplats när du inte har barn, och du är inte intresserad av universitet när du lämnat din stuidetid, du är inte intresserad av äldrevård när du är ung, och du är inte intresserad av sjukvård när du är frisk.

    Okej, om du har en lön på 25 000 kr skulle du få 8 000 kr extra i månaden utan skatt.

    Du skulle inte få subventioner på läkemedel, sjukvård, äldreboende, studiemedel, på förskoleavgiften och inget barnbidrag.

    Exempel i England kostar en dagisplats mer än 15 000 kr per månad.

    Du behöver spara pengar till ålderdomen också.

    Lycka till!

  5. Annie

    Jag skulle gladeligen betala mer i skatt varje månad bara jag visste att de mest utsatta i samhället fick ta del av detta. Under socialdemokraternas tid i tron toppen i kommunen har drastiska försämringar skett för tex IFO och området barn som misstänks fara illa. Det är synd att allmänheten inte får ta del av konsekveneserna av det tryck som är i den verksamheten. Då skulle nog många kunna skatta både en och två kronor extra för att möjligöra att utsatta barn och ungdomar får hjälp…..

  6. Johan Karlsson

    Andreas, du”glömmer” de osynliga skatterna som kallas arbetsgivaravgifter i ditt exempel. Som industriarbetare räknas jag förmodligen som medelinkomsttagare. Jag betalar ingen statlig skatt men tjänar bättre än de minst bemedlade i ”den rikaste halvan av Sverige”. Man kan alltså anta att i en nattväktarstat skulle min ekonomi förmodligen vara ganska oförändrad, förutsatt att jag har normal hälsa, intressen och familjeförhållanden. Du vet säkert att den statliga skatten bara utgör 3% av de totala skatteintäkterna? Så mkt ”subventioneras” alltså vi som inte betalar denna.

  7. Johan Karlsson

    Jag är inte alls emot en allmän välfärd. Däremot är jag emot det enorma slöseri med skattepengar som jag dagligen påminns om. Hur mkt har t ex inte plöjts ned i björklöven till absolut ingen nytta? Om inte hockeysupportrarna vill betala priset för ett allsvenskt hockeylag är det väl bara att spela i en lägre division? Att subventionera utvalda gruppers fritidsintressen är knappast att hushålla med resurserna. En klok sosse konstaterade långt innan partiet förlorade verklighetsförankringen att varje felanvänd skattekrona är en stöld från medborgarna. Något för Mona & co att tänka på kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.