Ökat utanförskap

Dagarna före midsommar kom rapporter om att utanförskapet har ökat med högerregeringen, detta tvärtemot de löften som gavs i valrörelsen 2006 om att det skulle minska. Littorin är trots det nöjd och stolt över resultatet och skyller istället på lågkonjunkturen och finanskrisen.

Men väljarna blev lurade för inte med ett ord sa högeralliansens företrädare att målet att minska utanförskapet endast skulle gälla om vi fortfarande var kvar i en extrem högkonjunktur.
 
Regeringen har dessutom fattat otaliga beslut som direkt ökar utanförskapet. Några exempel på detta är de nya reglerna i sjukförsäkringen och att en halv miljon människor har tvingast lämnat a-kassan då den blev för dyr.

7 kommentarer

 1. Maria Hansson

  Inte någonstans i debatten har jag hört att de röd-gröna kommer att verka för en sänkning av a-kasseavgiften om de vinner valet. Eller riva upp (idiot-) regeln om de 75 ”deltidsdagarna”, som omöjliggör att människor fortsätter att arbeta så mycket som de blir erbjudna (dvs försöker att försörja sig själva, så mycket som möjligt) sen de dagarna tagit slut. Efter att de dagarna tagit slut tvingas de arbetslösa tacka nej till erbjudna arbeten, om de inte är på heltid, för att inte stå helt utan försörjning! Inte bra, tycker jag!

 2. Maja

  Men herregud, inse att du är kommunalpolitiker Lennart.
  Du upprepar dig och det blir vansinnigt ointressant.
  Ta och kommentera det som händer i kommunen istället.
  Motivera t.ex. varför Nydalas små enkla oftast ärvda stugor absolut ska rivas. Vi är också många som undrar
  hur många gånger politikerna ska rösta om stugornas vara eller inte vara. Tre röstningar hittills i olika instanser. Röstas det tills de röda får som de vill?
  Törs du svara -tror inte det…

 3. Andreas Georgsson

  Maja,

  De nya reglerna i sjukförsäkringen påverkar i högsta grad oss som bor här, dels alla de som personligen drabbats och att vi inte solidariskt i landet längre ska dela på kostnaderna för utanförskapet, utan det har flyttats till respektive kommun, som får finansiera det med kommunalskatten.

 4. dave

  Ska du se det på det viset är det väl ändå bra pinsamt för socialdemokraterna att arbetslösheten inte var lägre under en extrem högkonjunktur? Lyckas ni inte sänka arbetslösheten i extrem högkonjunktur lyckas ni knappast i lågkonjunktur.

  Att arbetslösheten bara är 1.4 procentenheter högre nu än 2006 tycker då jag är ett gott betyg för regeringens hantering av den kris vi gått igenom.

 5. Andreas Johansson

  ”en halv miljon människor har tvingas lämna A-kassan”. Jag gick själv ur A-kassan. Det skedde på helt frivillig väg då jag vet att jag lätt får jobb inom t ex telefonförsäljning om jag förlorar jobbet. Du ger uttryck för den obehagliga människosyn som socialdemokratin står för. Individen har inget val, kan inte fatta egna rationella beslut. Ju större del av inkomsten som politiker får besluta över istället för individen själv så är det, enligt dig, rätt väg att gå. Det är obehagligt Holmlund! Jag vill styra mitt liv själv. Är det för mycket begärt?

 6. Andreas Georgsson

  Maria,

  Följande har vi presenterat,

  – Satsa på en stark a-kassa med sänkt kostnad för medlemskap till 80 kronor i månaden för alla.

  – Vi höjer ersättningsnivån i steg så att fler får a-kassan till 80 procent av sin tidigare inkomst.

 7. Andreas Georgsson

  Dave,

  Procentenheter säger inte mycket det är stor skillnad om det är en ökning från 1 – 2 procent eller om det är en ökning från 64 til 65 procent.

  Vill man missleda med siffror kan man göra det.

  Det ärliga är att säga att 2006 var 333 000 arbetslösa idag är det 483 000 arbetslösa en ökning med 150 000 personer eller 45%.

  Långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten har ökat mest under Alliansen.

  Det betyder att fler har hamnat i permanent arbetslöshet och att Alliansen misslyckats med att få ut de unga i arbetslivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.