Oljebolagen ska tvingas städa upp efter sig i hela världen

 

Det är dags att de stora globala oljebolagen tar sitt ansvar för miljöfrågorna och städar upp efter sig där de smutsat ner. Vi har just sett vad som skett i USA och de krav som Obama regeringen lagt på BP. Om skadorna går att åtgärda återstår väl att se men självklart så ska de städa och betala kalset och även skador för enskilda människor som drabbats.
Idag har vi också fått reda på att det i Afrika varit omfattande nedsmutsning av Shell i detta fall och visst ska samma regler gälla där, de ska städa upp efter sig. Där berörs många länder och om de länderna har styrkan att ställa oljebolaget till svars är väl tveksamt men här får det träffas internationella överenskommelser för att få igång städaktioner.
I Sverige blir man ju ålagd att rensa upp gamla miljösynder och det har vi i Umeå berörts av som bostadsområdet på Öbacka och nu gamla fabriken i Hörnefors där vi övertog ansvaret men grunden är att det är förorenarna som ska betala. Det gäller att snabbt finna system för detta i hela världen så att inte förorenarna bara flyttar till andra länder.
Det här visar att oljeberoendet måste bort och visst är man tveksam till hur man kontroller och undviker läckor när man borrar och pumpar olja på djupt vatten. När kommer en katastrof för vårt västra grannland Norge och hur många oljeläckor har det varit runt om i världen
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.