Taktikröstar verkligen folk i ett val?

TAKTIKRÖSTNINGAR? – Opinionsundersökningarna fortsätter ständigt och nu har Novus tittat på taktikröstningarna om det går att få fram ärliga svar i efterhand. Skulle deras antagande och resultat stämma så är det vissa partier som knappast långsiktigt kommer att finnas kvar i riksdagen eller så är det en protest mot det som sker.

Novus säger att 10 % taktikröstade på ett annat parti och störst andel fick KD med 37 % och sedan kom centern med 30 % men även 25 % av dessa gick till Sverigedemokraterna.
 
Novus säger att orsaken är att människor ville demonstrera eller visa sitt missnöje men det är svårt att bedömma riktigheten i undersökningen då det är 8 226 personer som de har frågat via sin webbpanel. Tidigare har forskare sagt att bästa sättet att mäta just denna fråga är att göra det på valdagen när folk kommer ut från valloklaerna, direkt efter att de har röstat för annars finns en stor risk att man påverkas av eftervalsdebatten och då är det svårare att mer exakt veta hur många som bytt parti och varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.