Barn och föräldrar

SEDAN BESLUTET OM ATT SYSKON HAR RÄTT TILL 15-timmars barnomsorg/vecka när mamman eller pappan är föräldraledig har debattens vågar gott höga.

I en insändare i VK med rubriken ”Barn behöver mera tid med sina föräldrar” förs en diskussion som jag till vissa delar kan hålla med om. Visst kan det vara svårt att förstå varför inte föräldrar vill ha barnen hemma om man själv är hemma och är föräldraledig. Artikeln är anonym och undertecknad av en orolig förskollärare och jag har en viss förståelse att personen i fråga vill vara anonym. Kanske törs man inte stå för sin åsikt för att krafterna bland kollegorna är att man har en syn där förskolepersonalen är viktigare än föräldrarna.

I en annan insändare ”Förskolan tillhör pedagogerna” ser jag som ironisk, även den är anonym. Den går ut på att förskolan är till för pedagogerna och inte för barnen och ställer också en del frågor på sin spets. Insändaren går till attack mot anonymiteten men är själv anonym. Kanske beror det på att man själv har barn i förskolan. Insändaren avslutas med ett krav om att lagstadga om barnens rätt till föräldratid. Jag tror inte lagstiftningen ska tolkas som ett krav om att vara på dagis utan en möjlighet för föräldrarna. Däremot kan det nog tolkas som att det skulle vara bra för föräldrarna om riksdagen fattat ett sådant beslut.
 
Jag vill bara betona att vi måste låt barnen vara barn. Låt barnen leka och låt deras fantasi få flöda och styr inte barnen för hårt utan vi måste alltid tänka ur ett barnperspektiv i alla lägen för det är det som FN:s barnkonvention handlar om. Det är inte föräldraintresset eller förskolelärarnas intressen som ska vara i främsta rummet. Barnen är vår framtid och tiden som barn är inte speciellt lång och barn utvecklas dessutom olika.

4 kommentarer

 1. Fredde

  Det är ju ynnest i Sverige att kunna ha barnen 15 timmar i veckan på dagis. Barnet får leka av sig och jag som hemmapappa får göra lite hussysslor, typ kommentera din blogg. Vad som dock skulle förenkla och förbilliga var om vi själva kunde bestäma när vi fick ha dessa 15 timmar som vi faktiskt betalar för. Då vi bor en bit från stan skulle ju den som jobbar kunna lämna/hämta på dagis så slapp vi som idag köra dubbla turer. Det skulle förenkla vardagslivet betänkligt om man slapp passa dessa lämna/hämta tider och istället fick besluta själva när dessa 15 timmar ska användas.

 2. Ida Lundström

  Ja det där ämnet går att diskutera sig less på.
  Det går ju att se på många håll. Jag tror att det kan vara nyttigt för barnet att inte bara vara hemma hela tiden för att föräldrarna är hemma. Många barn har inget att göra hemma eller har inga vänner i närheten. På förskolan får barnet träffa andra i dess ålder och de lär sig mycket. Jag var mycket hemma när jag var liten och jag tackar min fantasi för att jag inte dog av tristess för jag hade inga vänner för alla var på förskolan. Så det går att vända på många håll för jag håller med om att barnen behöver sina föräldrar, men inte jämt heller!

 3. Lennart Holmlund

  Svar till Fredde (2010-11-23 15:56)
  Förbilliga för vem ? Det gäller ju att vi som kommun ska kunna planera verksamheten, ta bara om alla skulle vara där samma dag och samma tider. Hur skulle det se ut på det dagiset men alldeles för många barn samtidigt och hur skulle det gå att personalplanera ? Kostnaderna skulle rusa i höjden och det skulle då gå ut över barnen i slutändan för då fanns inga pengar att på sikt minska barngruppernas storlek. ekonomin är nog stora problem redan idag och vi har mindre barn i barngrupperna är tex de moderatstyrda kommunerna runt STockholm

 4. Fredde

  Ja, billigare var ju för mig såklart. 🙂 Idag har vi 4 mil/dag för hämtning och lämning som skulle minskas med hälften om den arbetande parten kunde lämna eller hämta. Vi ska inte klaga som får ha barnen 5 timmar 3 dagar i veckan. Finns värre exempel där man har barnen 3 timmar 5 dagar i veckan där dagen blir ett ända stressmoment och många slutar med dagis vilket är synd för barnen. Blir det så mycket dyrare att vi istället fick lite flexibilitet så ta betalt för detta då. Ge oss alternativ. Lyssna och sälj den tjänst vi efterfrågar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.