Håll ordningen på pengarna

DAGLIGEN FÅR VI RAPPORTER OM HUR VISSA AV EU-länderna har misskött sin ekonomi. Nu är flera länder i djup kris. Länderna har haft för stora utgifter och för små inkomster för att få ekonomin gå ihop. Först var det Grekland som var i behov av hjälppaket, nu är det Irland som är på gång att få stora hjälpinsatser och Storbritannien har själva gjort stora nedskärningar och skattehöjningar.

Irland har framhållits som ett mönsterland med god tillväxt och med extremt låga skatter inte minst för företagen. Men nu ska Sverige ge lån till Irland, vilket känns märkligt. Vi ska alltså låna ut pengar till länder som dumpar skatterna och därmed konkurerar ut bl.a. Sverige. Det känns som ett konstigt resonemang.
 
Men hur Irland nu ska klara sig är ett problem. Vad har de att exportera och hur blir det så kallade ”företagsklimatet” när företagsskatterna höjs? Kommer företagen att flytta till något annat land där man också lånar till skattesänkningar?
 
Vad som händer med Grekland, Irland och flera länder visar om något på att det är floskler och inget annat när man argumenterar för att det enbart är ”låga skatter som ger ett bra företagsklimat” som bl.a. Svenskt näringsliv propagerar för.
 
Allt ska betalas och det kommer självklart att bli kämpigt för många länder nu när både skatter måste höjas och välfärden minskas. Då begränsas konsumtionsutrymmet för människorna. Sverige ska definitivt inte låna ut pengar till länder bara för att de ska kunna ha kvar sina låga företagsskatter. Låga skatter löser inte problemen och förhindrar möjligheten att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.