Samarbete i öst västlig riktning är viktigt

UNDER FÖRRA VECKAN HADE VI BLÅVÄGEN-konferens i Mo i Rana med mycket framtidstro och många gemensamma intresseområden. Bl.a. infrastrukturen är högt på dagordningen för att få en bra tillväxt.

Två saker är viktiga för området, en storflygplats i Mo i Rana och förbindelserna över Kvarken. En flygplats med avgångar till Oslo skulle vara av stor betydelse för turismen även i Sverige, bl.a. för vinterturismen med skidåkning i Hemavan och Tärnabyområdet. Blir det dessutom brytning av nickel skulle även det vara en tillväxtfaktor för fler destinationer.
 
Med stor glädje kan jag konstatera att trafiken över Kvarken har stor betydelse även för våra norska vänner och för dess industri, främst fiskeindustrin med deras marknader österut.
 
De ser stora möjligheter med den länken, den är också viktig för amerikansk export in i Ryssland, Indien, Kina och amdra befolkningstäta områden österut. Inte så konstigt då stora delar av världens befolkning bor i de områdena.
 
Allt detta skulle gagna transporterna över Kvarken och för att kunna komma över behövs både TEN-status på E12 och en studie om att förlänga järnvägen till Norge eller från Norge till Storuman behövs. Vi behöver en nordlig dimension och en nordlig vision om hur vi kan utveckla det nordligaste Europa och Norrland. Det behövs en fyrlänslösning på regionnivå. Sist men inte minst finns mycket stora gasfyndigheter som på olika sätt går att använda industriellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.