EU och EMU under kollaps

DAGLIGEN FÅR VI RAPPORTER OM HUR LÄNDER OCH BANKER i Europa och i världen har misskött sig. Staterna har enorma skulder och nu tvingas länderna till stora nedskärningar i välfärdssystemen. Som följd uppstår demonstrationer och motsättningar som blossar upp.

Man kan ju fråga sig om de som nu ställer krav har rätt kunskaper till att göra detta och vilken väg man måste vandra. De oroligheter som uppstår kan ta vilka väg som helst med en mycket orolig tid framöver. Tyskarna har betalat för att överta gamla kommunisttyskland, DDR, men är de beredda att betala för andra länders misskötsel?

De stora frågorna nu bör handla om hur EU-projektet faller ut när länder inte följer de regler man har ställt upp. Jag tror på samarbete men det förutsätter att man samarbetar och inte lurar varandra. Den fria rörligheten finns väl frågetecken över, speciellt när regeringarna tillåter löne- och socialdumping vilket sker med den arbetskraftsinvandring som sker till Sverige med oseriösa företag, utan att regeringen vidtar åtgärder.

EMU, gemensam valuta och den gemensamma banken har nog snart sett sina dagar räknade. Det är obegripligt hur valutaunionen tillåtits fungera trots hårda regler för hur ska det ordna sig och om man forsätter använda pengar som inte finns i bank- eller staternas system. Då blir det kollaps.

EU och EMU-projektet kommer att dö snarare än vi tror då man har betett sig helt ansvarslöst och man kan fråga sig hur en del länder släppts in i eurosamarbetet som Italien, Irland, Portugal och många fler länder.

5 kommentarer

 1. konny wall

  ..ja och nu har Sveriges Riksdagsledamöter skrivit in i grundlagen att Sverige är medlem i EU:s skuldfälla…smart gjort av dessa damer och herrar!

  Men nu är jag trött på detta etablissemang som struntar i att fråga folket om vad dem tycker, i en sån viktig fråga som en ändring av grundlagen. Därför får det bli SD nästa gång! En ytterligare anledning till att jag väljer SD är att jag är så less på detta Muslim-kramande som bedrivs av etablissemanget…ingen kan gå ut på stan och känna sig trygg längre, man kan bli överfallen när som helst, bli rånad och misshandlad..det är Sverige idag!

 2. Björn

  Lennart går från Division 1-hockey till EU och valutapolitik. Man får hoppas att inte alla dessa frågor på något sätt suger energi från de lokala frågorna.

  När det gäller ECB och dess chef Jean-Claude Trichet så är väl den allmänna uppfattningen snarare att de stärkt sin ställning och visat handlingskraft, samtidigt som resultatet av kriserna i PIIGS-länderna blir att medlemsländernas frikostiga, oansvariga politik kommer att få stryka på foten för lång tid framöver.

  Läs gärna Affärsvärldens artikel om Trichet och ECB i denna veckas nummer.

 3. Lennart Holmlund

  Svar till Björn (2010-11-24 20:05)
  Men du vet att jag säger att det är ingen som bryr sig om reglerna, och jag tror inte jag är ensam om att vara orolig att det havererar, det kommer att straffa alla länder

 4. Björn

  Nu vet jag inte exakt vem det är du hänvisar till, men påfallande ofta ser man amerikanska nationalekonomer som driver teser av det slaget. Lite lustigt eftersom de själva verkar i en federation av stater som är lika bred som en hel kontinent och varit ganska framgångsrik i dess blott 234-åriga historia.

  Det är lätt att säga att EMU eller till och med EU ska kunna falla, men enormt mycket svårare att säga vad som då skulle bli resultatet. Ska vi bemöta ökad konkurrens från Asien med nationalstatskramande, höjda tullar och minskat samarbete och standardisering i Europa? Tror jag knappast…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.