USA och världen

DET KOMMER FRAM DET ENA EFTER DET ANDRA om hur USA agerar och beter sig. De senaste dokumenten som Wikileaks har släppt är förfärligt om det stämmer, vilket det med sannolikhet kan vara.

Kanske ska man inte vara alltför förvånad då USA verkar ha uppfattningen att de är klokare och förnuftigare än resten av världen när det gäller demokrati då de intervenerat i en rad länder.

Det som nu uppdagas är med säkerhet ett system som varit gällande och länge. Därför kanske det inte är så förvånande att de spionerat på folk utanför den amerikanska ambassaden. Men förhållningssättet visar hur man ser på andra människor vilket kan komma att skada relationerna med andra länder, särskilt med tanke på hur de pratar om de som ska föreställa deras bundsförvanter.

Det ska nu bli intressant att följa ”jakten” på läckor då materialet på något sätt kommits åt och vad som kommer att hända framöver. Förtroendet för USA kommer nog att minska globalt sett, i alla fall temporärt.

När det gäller USA:s ekonomiska ställning så har den försvagats väsentligt då andra länder i Asien har gått framåt.

En kommentar

  1. Karl

    Vi får vara försiktiga att med att kritisera, vi har själva ett ganska sofistikerat och raffinerat sätt att kontrollera medborgarna med s.k. ”demokratiska” metoder. Men för en gång skull håller jag delvis med i det du skriver, med risk att hamna i nått register…;-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.