Vinstrekord för friskolor

FRISKOLORNA OCH FRÄMST DE STORA TJÄNAR storkovan och detta år kommer de att slå nya vinstrekord. Det här framkommer i en rapport som Rapport gjort.

De ca 600 skolorna som drivs som aktiebolag har granskats och 150 av dem har år 2009 gjort vinster på över en miljon kronor. De som haft störst plus är Academia Koncernen och tillhör ett riskkapitalbolag. Där har man tjänat ca 180 miljoner.

Samma kvalitetskrav ska gälla för kommunala skolor och friskolor. Jag är helt övertygad om att vinsterna i friskolorna beror på att de får för stor ersättning för saker som de inte utför som t.ex. skolhälsovård, skolbibliotek, gympalokaler med mera. De senare delarna beror nog på stor del hur vi i kommunerna har våra interna hyressystem.

Vi måste internt ha system som gör att skolorna inte betalar för saker som inte enbart är till för skolorna. Det finns stora interna brister hur vi lägger ut våra kostnader och de bör vi göra om. Totalekonomiskt är det inget internt problem men friskolorna får betalt för saker som inte har med utbildningen att göra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.