Elnätet är inget som marknaden bör ha hand om

KOMMUNALA ENERGIBOLAG HAR LÅGA NÄTAVGIFTER. Igår presenterade Villaägarna hur kostnaderna för elnätet ser ut i Sverige och vårt län. I Västerbotten har vi två kommunala bolag som äger de lokala näten, Umeå Energi och Skellefteå kraft.

Ser man till priset ligger Skellefteå 421 kr under snittpriset och Umeå Energi ligger ännu lägre nämligen 608 kr.

Det här visar att Umeå kommun har ett välskött och effektivt nätbolag. Vi köpte det lokala nätet av Vattenfall när avregleringen kom och vi tog bort utjämning av priset som vi hade tidigare då det nu är det kommunala nätbolaget i hela kommunen.

Det finns två bolag som har högre priser och det är EON Dorotea som ligger 894 kr över snittet följt av ÅKAB med 577 kr och Vattenfall 351 över snittet.

Vi ligger lågt i Umeå, trots att vi har mycket nät ute på landsbygden. Det har funnits krafter bland de borgliga partierna att Umeå Energi ska säljas men de ligger lågt, i alla fall just nu, men ideologiskt vet vi vart de står.

Undersökningen visar också att det är bra om kommunerna äger infrastruktur som håller kostnaderna nere för sina medborgare.

Vi måste slå vakt om kommunala nätbolag. De som har sålt har gjort kortsiktiga vinster som konsumenterna sedan har fått betala. Basinfrastruktur är inget för marknaden då styr endast vinstintresset.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.