Förvånad över en del fastighetsägare

Jag blir mycket förvånad över hur en del fastighetsägare, speciellt i centrum, reagerar då vi vill förändra parkeringsnormen. Det stora problemet är arbetsplatsparkeringarna som vi vill minska. Min uppfattning kommer utifrån den diskussion vi har om en ny översiktsplan för centrum.

Vi har stora överskridanden av luftkvalitetsnormen i centrum främst på morgonen och eftermiddagen då folk åker till och från jobbet. Vi klarar inte luftkvalitetsnormen enbart med det vägpaket som nu byggs, det behövs kraftiga åtgärder för att minska trafiken.
 
Vi ska göra allt som står i vår makt för att förhindra genomfartstrafik, det är en självklarhet, och vi satsar på kollektivtrafiken men det räcker inte. Vi vill dessutom bygga en stad som är långsiktigt hållbar, en tätare stad för att minska miljöbelastningen och därmed skapa ett hållbarare Umeå. Men vi också förändra parkeringsstrategin med gröna friköp och färre arbetsplatsparkeringar mitt i city m.m.
 
Lyckas vi inte med att få en bättre luftkvalitet mellan 7 och 9 och mellan halv fyra och halv sex kommer vi inte att kunna förtäta Umeå och bygga de attraktioner som vi tror behövs för att utveckla Umeå.
 
För att klara luftkvaliteten måste vi minska bilkörningen i city och det gör det än viktigare att minska antalet arbetsplatsparkeringar. De allra flesta Umeåbor har mindre än fem kilometer till city så det borde gå alldeles utmärkt att gå, cykla eller åka kollektivt.
 
Det går att finna lösningar för byggrätter där fastighetsägaren bidrar till bra kollektivtrafik istället för att bygga parkeringar. Det går också med parkeringslösningar för arbetsplatser strax utanför centrumfyrkanten. Tror dessutom att samma sak behöver göras inom universitets och sjukhusområdet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.