Stackars, stackars ungdomar

 

Nya ungdomsfällor
Bolånetaket har haft effekt säger 60% av mäklarna. Med effekt menar man att färre får låna till bostad. Vart tar de vägen?
 
Ekonomisk svaga har försvunnit från marknaden säger mäklarna. Vill man du ha en bostad tvingas man till en hyresrätt som troligen har en högre hyra.
 
"Det är olyckligt, framförallt för landets unga som redan innan de nya reglerna trädde i kraft hade svårt att komma in på bostadsmarknaden säger Jeanette Gustavsdotter som är VD på Mäklarförbundet.
Någon kanske säger att de pratar i egen sak men ändå har hon rätt.
 
Det här är ytterligare ett slag mot unga som ska ut i förvärvslivet och bilda familj, tankarna är understödda av regeringen.
Det skulle vara intressant att veta om det har förlorats några pengar på bostäder i de fall någon inte har haft råd att bo kvar av ekonomiska skäl. Som fastighetspriserna stigit tror inte jag det, alla har fått igen sina pengar
 
Nu ska de unga och andra in på en hyresmarknad där hyrorna per kvadratmeter är dyrare. Orsaken till detta är att hyresrätten inte har samma ekonomiska villkor som villor och bostadsrätter på grund av systemet med ränteavdrag.
 
Jag har sagt det och upprepar det att staten har ett ansvar att se till att det ska finnas en neutralitet mellan de olika upplåtelseformerna. Nu finns dessutom en brist på hyresrätter då det i stort sett bara är kommunala bolag som byggt, just med hänsyn till den kostnad som hyresrätten får och privata som inte har ett gammalt bestånd av bostäder inte kan bygga och inte heller får låna
 
Gör upp om en flerpartiöverenskommelse om bostadspolitiken som håller över tiden där det är möjligt att bygga hyresrätter och där det är neutralt mellan de olika upplåtelseformerna
 
 

En kommentar

  1. UriahHeep

    Visst är det jobbigt att betala in 15% i en bostad om man ska låna. Men hur ska Sverige gå? Större lån och högre priser på bostäder, eller krav på låntagarna? Hyresrätter ska byggas, men där kanske man även kan ha lite konkurrens av de som bygger? Byggnads är väl dock som vanligt förbannade om det kommer andra som kan bygga bättre och billigare och då blir det hot om strejk. (Ja, det ska vara bra villkor).

    Hur skulle du vilja lösa bostadsproblemen? Ett förslag jag har till Umeå är att kanske satsa på ett samarbete med Vännäs och Nordmaling? Bygga bostäder tillsammans i dessa kommuner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.