Vad händer här näst?

Vi har under en tid fått se folks vrede och hur man vänder sig mot sina regeringar. Det startade för några veckor sedan i Tunisien där presidenten tvingades gå.

Under förra veckan spred sig oroligheterna till Egypten där folk vill ha ett öppnare och friare samhälle. Ett samhälle där de får välja sin ledare. Än så länge sitter presidenten kvar eftersom han genom åren haft ett starkt stöd ekonomiskt. Ett stöd som främst gått till ett starkt försvar.

Nuvarande presidenten har väl av USA setts som en garant för Israels säkerhet. Israel är ett annat land som fått mycket militärt stöd från USA. För en utomstående är det svårt att få en bild av vilken typ av ledare och politik man efterlyser.

En annan krutdurk är mellanöstern. Även där finns det säkert länder vars befolkning vill ha ett öppnare samhälle men att det kanske inte är lika lätt att störta regeringarna. De länder man tänker på är framförallt Iran och Irak. Det är också svårt att sia om vad som kan hända i Jordanien och Syrien. Därutöver finns det många furstendömen som man knappast kan räkna till demokratier men som världen är beroende av på grund av deras oljetillgångar.

Det som nu sker i dessa länder kan var bra ur demokratisk synvinkel men det kan vara en svår resa innan man är framme. Oroligheterna kan också komma att påverka världsläget. Den globala finanskrisen, som har pågått under en längre tid, håller först nu på att släppa sitt grepp. Frågan är vad som skulle hända om det därtill läggs en global oljekris. Världsekonomin är först nu på väg att börja återhämta sig.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.