Blir USA nästa oroshärd?

Det har spridit sig som en löpeld i ett flertal arabländer där ropen skallat på demokrati. Diktaturerna har fallit eller håller på att falla. I de flesta länder har den revolutionen kunnat ske utan inbördeskrig även om det spillts en hel del blod.

Det är dock att göra det för lätt för sig när man enbart angriper ledarna. Det finns underliggande orättvisor och brist på mat och pengar som fått en lite undanskymd roll i debatten. Folk blir förbannade när stora grupper i landet får det sämre och sämre medan några få skaffar sig stora rikedomar.

Vi har tidigare kunnat notera en hel del oro i vissa Europeiska länder där arbetslöshet, brist på pengar och välfärd fått människor ut på gatorna.

Nu demonstrerar stora grupper människor i USA för stöd till fackliga rättigheter. I Wisconsin gick tiotusentals människor ut på gatorna för att protestera mot delstatsregeringens försök att begränsa de offentliganställdas förhandlingsrätt.

Sedan Wisconsin börjat försöka spara pengar genom att inskränka förhandlingsrätten har också andra delstater följt efter, bland annat Ohio, Tennessee, Idaho, Indiana, Iowa och Kansas.

Självklart är det glädjande då människor börjar agera och protestera mot orättvisor och begränsningar i de fackliga rättigheterna runt om i världen. Nu är väl militären för stark i västvärden mot folket så av den anledningen blir det knappast någon revolution.

I de länder som det händer demonstrationer, inte minst i USA, har politiken gått åt ett enda håll. Bättre för de som har det bra och sämre för det stora folkflertalet som redan innan har sämre ekonomiska förhållanden. Samtidigt har välfärden skurits ned i land efter land för att ha råd med skattesänkningar. I många länder har man heller inte orkat skära i utgifterna och har fått gigantiska budgetunderskott.

Det måste bli en annan tingens ordning i hela världen. Folk behöver mat och jobb för att kunna försörja sig. De behöver välfärd i form av utbildning och vård och omsorg som ska och bör finansieras via skatter. Välfärd går före skattesänkningar för de flesta människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.