Regeringen utplånar den elintensiva industrin

 

Den borgliga regeringen förbereder som bäst den ekonomiska vårpropositionen. Regeringen har inte visat något mer intresse att främja utvecklingen för de export- och energiintensiva basnäringarna. Några branschprogram för exempelvis skogsindustri eller gruvindustrin vill man inte införa. Det är generella åtgärder som gäller. På skattesidan har regeringens åtgärder redan i flera avseenden försvårat för basnäringarna.
 
Projekt Basindustririket har nyligen valt att sammanställa ett Nyhetsbrev om ekonomiska styrmedel och hur dessa påverkar berörda basnäringar. Sedan 2005 har ett tiotal energiintensiva industrianläggningar lagts ned.
 
Olika faktorer leder till nedläggningar och till minskade investeringar i anläggningar där behovet ofta är stort. En viktig faktor är olämplig utläggning av ekonomiska styrmedel med följd bland annat att elpriset kraftigt har höjts.
 
Även inom oppositionen finns planer kring förändringar i styrmedel.
Oppositionens förslag kommer i de motioner som framläggs i riksdagen i slutet av april som följd av regeringens vårproposition
 
Skatte- och styrmedels frågor är komplicerade och ger ofta konsekvenser som nationalekonomerna och andra i Stockholm lätt blundar för.
 
Samsung valde tidigare i mars att flytta sin call-verksamhet från Sveg till Estland. Hundra tappade jobb i Sveg märks inte nationellt, men desto mer lokalt. Alla jobb är viktiga och då inte minst de som naturligt finns runt om i Sverige. Sådana jobb ska inte skattas bort, menar vi som vet att basindustrin behövs för jobben och välfärdens skull
 

3 kommentarer

  1. Edward Riedl

    Men snälla Lennart. Ditt parti gick till val med ett gemensamt manifest med miljöpartiet och er politik hade inneburit höjda skatter på elproduktionen och stängda kärnkraftverk. Det hade inneburit kraftigt höjda elpriser för både privatpersoner och industri.

  2. Krister Klermalm

    Edward lille (Göteborgs humor), det går att göra även skatteavdrag åt t ex pappermassa industrin som har mycket stort behov av el som att göra med RUT som ROT och andra skattebortagning som gör er rikare. Kärnkraften skulle itne vara stängda, utan skötas om vid rätt tidpunkt då det behövs minst el samt satsa på förnyelsebar egenrgi som gör möjligheten allt etersom den har kapacitet att stänga kraftverken en efter den andra.
    Ni i M har sådan skev syn som kommer med falskheter om olika saker. Gå ur er egna bubbla och ser verkliga sanna livet är. Ni stödjer ju näringslivets fifflare och sparkar på dem som ligger.

  3. Bertil Ingerlund

    Apropå
    Elpriser – Matjord – i fickorna mm.

    Ett sätt vore att sälja matjord från Jordbruken runt Umeå och köra med
    Lastbil eller Tåg till Stockholm med omnejd, för att dessa Stockholmare ska få riktig matjord
    på sin villatomter.
    Där matjorden legat på landsbygden, gör man anläggningar för flistugg mm. visste Ni att elda med flis börjar på bli 4 ggr billigare än eluppvärmingen och olja.
    Töm bilgaragen i Storstäderna och fyll på med flis där bilarna stått. Elda med flis.
    Sänk hyrorna, därigenom så får
    vanligt folk lite mer matjord i fickorna.

    Nä, nu är jag väl ute och cyklar igen, det här kan ju inte vara genomförbart.

    Och inte sjutton går hyrorna ned för det.

    M.V.H.
    Bertil Ingerlund
    .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.