På begäran mitt invignistal av V75 och flummet i energidebatten

 

Hej på er alla travvänner, och välkommen hit till Umeå och Umåker och jag hoppas att ni kommer att trivas och att ni går härifrån med mer pengar i börsen. Jag vill börja med att rikta ett speciellt  välkommande till Maharadja som  är en av världens bästa hästar och dessutom kommer hit den här högtidsdagen för andra året i rad. Välkommen
 
Jag fortsätter med alla andra hästar och ser fram emot kampen mellan kallblodsstjärnorna Pihalajan Aaorni och Hallsta Lotus, vidare med hästarnas skötare och tränare, hästägare och sen är alla andra självklart välkommna.
 
Kom ihåg att det är hästen som gör att att vi är här idag och att vi vill spela på hästar, hoppas på att spelet går in, men ska vi vara rädda om  hästarna och vårda dem ömt , idag kan du njuta av de vackra och kloka djuren
 
Jag alltid glad att få komma till Umåker, första gången jag var här var  redan 1959 när jag flyttade till Umeå och hade en morbror som hade travhästar. Det är roligt att som kommunstyrelsen ordförande och travvän få stå här och inviga denna stora dag för oss travälskare.
 
Än en gång varmt välkommen till Umeå – Europas Kulturhuvudstad 2014. . Just Kulturhuvudstadsåret 2014 hoppas jag kan innebära att hästen och hästsporten tar chansen att visa upp sig för en bredare allmänhet, då hästen är en viktig del av vår kultur och vårt kulturarv.  
 
Jag ger den bollen till Svensk travsport då jag tror att det är viktigt att få mer publik till våra travbanor, dra nytta av kulturhuvudstadsåret. Sporten behöver också långsiktigt klara regler och spelmonopolet är en viktig del för sportens överlevnad
 
Travsporten och hästnäringen är av stor betydelse för Umeå. Och då travsporten utgår från hästen och att människorna runt omkring den är de som bär upp hela näringen, det gör att det är oerhört viktigt att hela tiden arbeta för att öka intresset för svensk travsport och få in fler aktiva och unga sådana, fler hästägare och fler besökare till travbanorna.
 
I Umeå är travet ett framtida expansionsområde både bokstavligen och sett till näringen. Området för travets utveckling kommer i och med den nya sträckningen av E12 och Västra länken att ge travet ett framträdande läge.
 
Jag vet dessutom att Travsällskapet har tagit fram en vision för travverksamheten och områdets utveckling som bland annat inrymmer tankar om hästnära boende. Det är spännande tankar och förutseende då det kan ta travupplevelsen och travsporten in i framtiden.
 
Umåkerområdet används för rekreation och många nyttjar området för friluftsaktiviteter med häst och hund då det i området finns tillgång till många rid- motionsstigar.
 
Jag anser det av stor vikt att Umåker och travsporten finns och tillåts utvecklas i Umeå. Även möjligheterna för boende med djurhållning i en småskalig skala, t.ex. hästnära boende måste ges goda utsikter att expandera i vår kommun. Det är en attraktiv boenderesurs nära staden som dessutom bidrar till att hålla vårt kulturlandskap öppet.
 
Jag skulle kunna tala än mera om detta men jag ska inte uppehålla er mera och jag kommer heller inte ger er några egna speltips mer än att jag tror att det kommer att bli många intressanta löp idag.
 

 Med dessa ord vill jag önska alla en skön dag och lycka till med spelet och härmed förklarar jag V75-dagen på Umåker för invigd

Här kan du läsa min tidigare blogg som jag kallar flummet i den energipolitiska debatten

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.