Bara fem länder klarar EU, stabiliseringskrav….

Bara fem länder klarar EU, stabiliseringskrav. Sverige är ett av de länderna och de andra är Finland, Danmark, Estland och Luxemburg. Vi nordbor tar ansvar för det vi lovar. Grekland och Irland är värst när det gäller statskuld och budgetunderskott.

Grekernas är 142 % av BNP nu och blir 150 nästa år och inget land över den nivån har undvikit statsbankrutt. Det senaste landet som gjorde det var Argentina på 90 talet.

Det är oroligt att man tidigare bluffat EU om sin ekonomi, men även Italien har större statsskuld än BNP och den är 119% medan vi har 40 i bruttoskuld.

Stabilitets och tillväxtpakten säger underskottet får inte överstiga mer än 3% av BNP och statskulden får inte vara högre än 60% av BNP.

Åtta länder klarar ett av kraven medan 14 länder inte uppnår kraven. De som inte uppnår kraven finns följande Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien och Nederländerna.

De flesta länderna har för låga skatter och för höga utgifter. Självklart bör alla länder följa de krav man satt upp annar blir man inte heller trovärdiga närman ställer krav på andra. Världens ekonomi tycker jag lever på en mycket osäker grund för det har varit tillåtet för de allra flesta att spela monopolmed pengar som inte finns.

Plus och minus måste gå ihop och egentligen gäller det samma saker för oss i kommunerna och vi ska inte vara så ledsna att vi har överskott i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.