Det byggs för lite bostäder i Umeå. Vår planeringsavdelening…

Från mobilen

Det byggs för lite bostäder i Umeå. Vår planeringsavdelening har så här i sommartider presenterart hur mycket bostäder som byggs. Förra året var det 429 lägenheter och hus, vilket är alldeles för lite. Risken är dessutom att det blir ändå mindre i år och kommande år. ??Orsakerna är flera men för de kommande åren är jag orolig att bostadsbyggandet stannar av på grund av brister i statens bostadspolitik om man kan säga att det finns någon alls. Unga som bildar familj vill gärna bo i villa, men det är osäkert om det kommer att byggas några villor med de regler om lån som regeringen och bankerna infört. ??En villa kostar minst 2 miljoner och det är en mycket billig villa och nu krävs att man ska ha 20 % i egen instas och det är 400 000 och vem har så mycket pengar på banken. Det är ett märkligt agerande från regering och banker för bankerna har inte förlorat många kronor på bostäder. ??I Umeå har vi bra planberedskap. Det dyker inte heller upp nya företag som vill bygga hyreslägenheter för samma sak även där, det krävs för stor kontantinsats och de gamla företagen som har äldre fastigheter är för försiktiga, och de som vill bygga råkar ut för överklagniningar som aldrig avgörs av regeringen som där jag själv bor. ??Ska vi inte hamna i akut bostadsbrist måste regeringen fatta beslut om överklaganden och samtidigt ändra reglerna så att folk får låna pengar till boendet. Det finns liten risk att låna ut till de som har jobb men kräv amorteringar och låna inte ut till mera konsumtion samtidigt. Vi är på väg in i en katastrofsituation när det gäller boendet. I Stockholm skulle dock jag vara rädd för att låna ut så mycket som det betalas för en del bostäder där. Branchen får ta sitt ansvar och bygga billigare och kommunerna ska inte heller göra det krångligare än vad nöden kräver

En kommentar

  1. Erik White

    Igen far du med osanningar.
    Det är 15% inte 20% eller rättare sagt du får låna upp till 85% av bostaden värde med bostaden som säkerhet. Resterade 15% kan man antingen ha som topp-lån eller kontantinsats.

    Så ditt resonemang faller platt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.