Förändringens vindar blåser över Umeå

 

 
Visst förändras Umeå i grunden tack vare att det byggt en ny järnväg, Botniabanan med alla de förändringar det innebär av trafiksystemet som följer i dess spår. Utflyttningen av Europavägarna påbörjades dock långt tidigare med byggandet av Kolbäcksbron, flyttandet av E12 till södra sidan älven ner till Obbola och så svingen upp mot Universitets och sjukhusområdet.
Vägpaketet färdigbyggdes inte då besvären över Röbäck bifölls och vägprojektet fick börja om och är nu under färdigställande med ett förslag som liknar det som var i början på 1990 talet med Kolbäcksvägen som E4. Dragningarna västerut har utformats i stora delar som det förslag som fick nej 1997 förutom de dragningar som går över Röbäcksslätten.
Det har blivit stora förändringar tack vare Botniabanan, som nere vid Gimonäs där vägarna helt byggts om. Godsbangården har flyttats ut på Västerslätt och Vindelvägen har byggts och byggs om från Järnvägsstation nästan upp till lantbruksskolan. De lösningar som blivit på Västerslätt har blivit mycket bra och omläggningen av cykeltrafiken vid järnvägsstation kommer också att bli bra.
Resecentrat vid Umeå Ö känns också lyckat och de förändringar som sker vid Sandåkern med den nya rondellen både till det nya bostadsområdet Sandåkern och till Västerslätt känns också mycket bra och funktionsdugligt liksom det som sker vid anslutningarna längre västerut efter E12. Förändringarna uppe på E4 i Ersboda där Biltema ligger känns också helt rätt och Kolbäcksvägens förändringar känns också bra. Nu återstår den västliga dragningen som kallas västra länken som ger den slutliga lösningen på hela omläggningen i Umeå
Det har varit mycket diskussioner främst om de västliga dragningarna där beslut fattas i höst och jag hoppas verkligen att trafikverket väljer den dragning som går på östra sidan om prästsjön. När detta är klart börjar nästa etapp och det är att bygga om E12 in mot stan till en stadsgata för att minimera trafiken in till stadskärnan som har luftkvalitetsproblem som är stora, nuvarande E4 från Volvo upp till rondellen på Ersboda ska också byggas om för att få bort onödig trafik in till city.
Vi behöver mindre trafik in till stadskärnan för miljöns skull och det blir även förändringar i den nya översiktsplanen för parkeringar och det är en skam att så mycket parkeringar används för arbetsplatsparkeringar när vår kollektivtrafik gör det så lätt att nå stadskärnan och här blir det förändringar för miljöns skull och för att centrum ska kunna utvecklas.
Tänk om vi inte haft dessa överklaganden då hade allt varit klart tidigare och det gäller både vägar och järnvägar och prislappen för skattebetalarna blivit mycket lägre. Det har inte skett förändringar av järnvägen på grund av överklagandena men vägarna över Röbäcksslätten dras annorlunda närmare Röbäcksdalen
Umeå förändras till det bättre

2 kommentarer

  1. Muurk

    Med anledning av tidigare blogginlägg och gamla uttalanden i tidningar mm. vill jag att du läser:
    http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/nolltoleransen-skapade-ett-krig

    …och att du sen skriver något om hur skattemedlen ska användas under den tid som återstår till invigningen av kulturhuvudstadåret. Kultur är det som sipprar ut mellan sprickorna i fasaden, det som gör stumma huskomplex till stadsdelar i städer och som förmedlar det som sällan ges utrymme i politiska debatter, i en uttrycksform som speglar kulturutövaren. Det mekaniskt organiserade samhället är där människorna bor men det är i och genom kulturen dom lever. Vad är en huvudstad i kultursammanhang utan tydliga och betydliga uttryck från alla sammhällsskikt och kulturella grupper? Kultur är mångfald. Kultur ska vara fri. Är inte det något som en person med dragningar åt det socialdemokratiska hållet sympatiserar med? Istället för att hysteriskt sanera klotter kanske man ska möta målarna och föra en dialog där man får en chans att förstå varann och skapa möjligheter av olikheter.

    Graffiti är en konstform som inte håller sig innanför bestämda ramar. Graffiti är avkomman av personens samspel med staden och livet. Graffiti är kultur och människorna som målar är en del av staden. Om Umeå aspirerar att bli mer än ett välputsad vernissage på det magnifika kulturhuset bör stadens kultur tillåtas flöda friare än att bannlysas och dess utövare kallas eller jämföras med tungt kriminella. Kultur är inte harmoni i uniform. Den må vara avklädd, nästan naken, men inte kriminellt blottande.

    Nu är ju du ingen kulturminister men jag är säker på att du förstår vad jag menar och bemödar dig att adressera frågan.

  2. peace lakarme

    Hej söt en,
    mitt namn är fred Lakarme, jag var imponerad när jag såg din profil
    i www ..
    och jag kommer att vilja etablera en långvarig relation med dig,

    vänligen Du kan kontakta mig genom min mail,
    [email protected]
    så att jag kommer att skicka min bild och berätta mer om mig.

    Jag väntar på ditt svar så fort som möjligt.
    Från din vän,
    fred.

    [email protected]

    Hello sweet one,
    my name is peace Lakarme, I was impressed when I saw your profile
    in http://www..
    and I will like to establish a long lasting relationship with you,

    please you can contact me through my mail,
    [email protected]
    so that I will send you my picture and tell you more about me.

    I will be waiting for your reply as soon as possible.
    From your friend,
    peace.

    [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.