Umeåborna skräpar ner mindre än andra

Nedan ser ni det pressmeddelande som gått ut

Umeå bäst i skräpmätning!
 
Umeå kommun har under hösten genomfört en skräpmätning i centrumfyrkanten. Umeå visar upp det bästa uppmätta värdet hittills. Så grattis umebor – ni är bäst på att hålla staden ren och fin!
          Det här är ett jättebra bevis på att om vi hjälps åt blir det bättre! Kommunen har satsat extra resurser, miljögruppen städar dagligen, många förskolor och skolor har deltagit i skräpplockardagarna och lärt sig mer om vikten av att hålla staden ren och mycket annat har skett. Vi säger stort tack till alla som bidragit, säger Karin Isaksson, park- och gatuchef, Umeå kommun.
 
Det är många som kan ta åt sig äran att ha bidragit till Umeås topplacering. Alla umebor, miljögruppen, entreprenörer, fastighetsägare och kommunens medarbetare. Känn er stolta med att ha plockat skräp, inte slängt skräp eller arbetat med renhållning.
 
Särskilt tack till skolungdomar
Umeås deltagande i Skräpplockardagarna blir också allt bättre. I år kom kommunen på en hedrande 16:e plats mot 27:e under 2010. Det är många skolelever som deltar i Skräpplockardagarna. Så ett särskilt tack riktar vi till skolungdomar och engagerade pedagoger som tidigt visar vägen vad gäller skräp.
 
Fortsättning följer
Skräpmätningen ger detaljerad information om vilken typ av skräp som slängs, var det hamnar och hur mycket. Kommunen har nu bättre förutsättningar att komma åt ett problem som varje år kostar skattebetalarna i Umeå cirka 2,5 miljoner kronor.
 
Skräpmätningen är ett verktyg för att hitta åtgärder som ger effekt. För att kunna dra några klara slutsatser måste mätningarna fortsätta att utföras under flera år. Men vi kan konstatera att umebornas vanligaste sopor är fimpar, följt av tuggummi och snus. De områden som var mest skräptät var korsningen Rådhusesplanaden – Skolgatan och korsningen mellan Nygatan – Vasagatan.
 
Umeå har lägsta snittvärdet
Resultatet är ett index som beräknas på antal skräpföremål per 10 m2. 2010 års resultat visar att skräpmängden skiftade mellan 4,5 skräp/10 m2 som lägst och 13,8/10 m2 som högst bland de 10 kommuner som genomförde skräpmätningen.
          Umeås snitt på 2,49 är det lägsta vi har sett under de år vi har gjort mätningar, säger Joakim Brodahl kampanjledare på Stiftelsen Håll Sverige Rent. Nu gäller det att fortsätta det goda arbetet mot skräpet så att vi får se ännu finare siffror nästa år.
Mätningen i Umeå genomfördes veckorna 35-38. Mätningarna utfördes i samarbete med Håll Sverige Rent och SCB. En rikstäckande rapport beräknas vara klar i början av november.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.