Krafttag behövs för att säkra Kvarkentrafiken….

Krafttag behövs för att säkra Kvarkentrafiken. Helt väntat sa i går Vasa stad nej till den ansökan matt fått från RG line. Orsaken är att maninte tror på upplägget med ytterligare pengar. Från Umeå tror vi inte heller på detta konsept.

Vad som än händer så måste en färjeförbindelse säkras. Staterna Sverige, Finland tillsammans med Eu och även kommunerna borde köpa in en färja för att säkerställa trafiken. Det kan inte enbart på Svensk sida vara Umeå som håller trafiken på E12 igång.

Vägen över kvarken är en del av en Europaväg som självklart måste vara öppen året runt. Vad som gör att trafiken har ekonomiska svårigheter då andra linjer har mycket omfattande subventioner där den största är taxfree från Stockholmsregionen över Åland. Jag har beskrivit detta i bloggar förut.

Nu gäller det att agera och se till att den fria rörligheten som är en grundtes i Eu ska kunna finnas även över Kvarkeni den viktiga transportlänk som trafiken är för personer och näringsliv. Jag litar dock mera på att den Finska regeringen tar ansvar för denna näringspolitiska länk än den Svenska.

Även under den socialdemokratiska regeringens tid hade man en avvog inställning till trafiken. Jag har sen uppfattningen attdet beror på den okunskap som stora delar av tjänstemannasidan i Näringsdepartementet har om kvarkentrafikens betydelse för näringslivet. Stora delar avvärldens befolkning bor österut och i den ekonomiska krisens spår har det visat sig att handeln österut är livsavgörande för vårt land.

Vi hoppas att regeringarna omedelbart sätter sig ner och löser frågan och vi ställer också gärna upp på detta. Färjetrafiken behövs men kan inte överleva med förutsättningar att andra linjer har stora subventioner på olika sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.