Det kan väl inte vara riktigt sant, att man tänker lägga en särskillt skatt på dubbdäck

Det kan väl inte vara riktigt sant. Jag har läst att trafikverket vill lägga en skatt på dubbdäck och skälet skulle var det blir partiklar vid dubbdäckskörning.

Skatt på dubbdäck förbättrar luftkvaliten utan att trafiksäkerheten och framkomligheten behöver försämras säger trafikverkets kuftkvalitetssamordnare. Visst kan man hålla med om att luftkvaliten skulle förbättras men resten tror inte jag på alls.

Det här är en expert på luftkvalite men visst borde det finnas experter på Trafikverket som vet och har sett att dubbdäck är bra både för framkomligheten och trafiksäkerheten. Vid vissa väglag tycker jag det är nästa omöjligt att köra utan dubbdäck.

Vi får väl följa detta men det är som tur riksdagen som beslutar om skatter och inte trafikverket. Nog måste man ha lite att fundera över när man kommer med sådana förslag. Ingen särskild skatt på dubbdäck det finns andra skatter som skulle ha mycket större effekt på miljön.

En kommentar

  1. David

    Jag är inte så säker på att ens luftkvaliteten förbättras.
    Det skulle nämligen bygga på att antagandet om partiklar och dubbdäck är sant. Och att folk, när skatten höjs går över till dubbfritt.
    Verkligheten är dock inte så svart och vit. Även dubbfria däck river upp partiklar. (och det är knappast så att folk kommer att riskera livet med dubbfria däck bara för att skatten på dubbdäck höjs). Det enda man vunnit i ett sådant läge är stensäkra skattepengar. Luftkvaliteten blir i stort sett oförändrad. Trafikverkets talesman i denna fråga tycks alltså inte vara någon expert, utan snarare en lobbyist.

    Frågan är hur mycket mer pengar som skulle behöva läggas på halkbekämpning om förslaget gick igenom som tänkt -dvs att folk överger dubbdäcken.

    Talet om partiklar måste dock sättas i ett sammanhang.
    Ett stearinljus avger på tio minuter 300 000 ultrasmå partiklar per kubikcentimeter luft vilket är sex gånger fler än en partikelmätare kan fånga upp på en av Danmarks mest förorenade gator:
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/juleljus-ingen-riskfri-tradition_6682548.svd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.