Sverige ett uland när det gäller mobil täckning….

Sverige ett Uland när det gäller mobil täckning. Kom i går hem efter en skön och avkopplande resa till Thailand med avkoppling god mat ett fungerande mobilnät.

Landade sent och tvingades övernatta i Stockholm vi valde Ibiz hotell i närheten till Arlanda. Inget fel på rum lite litet men då blir priset bättre. Efter 12 timmars resa slås telefonen på.

Döm om min förvåning att det i alla fall på vårt rum knappt går att få täckning på Telias nät och då fungerar inte heller inte mitt mobila bredband. På hotellet ska de dessutom ha 20 kronor i timmen för deras Wifi nät och då även det är Telias är det inte aktuellt att pröva.

I Thailand kostade internet på hotellet som jag beskrivet tidigare men ska tas bort på det hotellet men när du gick på restauranger var det bara att fråga efter nätet så fick man en kod för att logga in och där var det gratis som en service.

Där vill man inte använda det mobila bredbandet via telefon då det är hutlöst dyrt men visst fanns det full täckning över allt, precis över allt.

När man så hamnar på ett hotell i närheten av Sveriges nav för flyget är det som att komma ut på landet där jag är född och man ska ställa sig på vissa platser för att kunna ringa eller nyttja sitt mobila internet.

En väl fungerande infrastruktur där mobilnätet ingår är ett måste idag. Det här fungerar inte i Sverige och måste göras något åt. Den där avregleringen av telenätet är en stor bov till detta och den auktion som hölls var rena rama fjaskot för det finns inget fungerande nät över hela landet

Visst har Telia ett stort ansvar men det är omöjligt att de ska ha nät över allt när inte andra har det eller tvingas till det.

Det finns bara en lösning på detta och det är att det ska finnas ett enda bolag i Sverige som svarar för nätinfrastrukturen och på det nätet får alla operatörer köpa sig tillgång.

Det bolaget ska bara äga och driva nätet över hela landet med krav på kvalitet och kapacitet. Avregleringen med flera operatörer var ingen höjdare och även dyrt för av vilken anledning ska man bygga upp parallell infrastruktur. Vi bygger inte parallella vägar eller järnvägar som också är en infrastruktur. När det gäller hotell bör det ingå att ha trådlöst nätverk vilket de allra flesta redan har

Här har du en mycket viktig uppgift Stefan Löfven och det är att fatta beslut som ger ett fungerande mobilnät över hela landet. Det är viktigt för alla enskilda men det är också viktigt för vårt näringsliv och för jobben i framtiden. Du får mitt tips gratis Stefan Löfven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.