Det finns för lite mjölk åt Norrmejerier….

Det finns för lite mjölk åt Norrmejerier. Vi har sett butikshyllor tomma på mjölkprodukter främst från Norrmejerier. Det är synd då många helst vill ha lokalproducerat. Även LRF vill att kommuner ska handla mer men det förutsätter att det finns produkter.

Norrmejeriet har också varit duktiga på att finna nya produkter som konsumenterna vill ha. Det har blivit färre som producerar mjölk även om många blivit större och hur den totala invägningen slår vet jag inte.

Det här är inte förvånande för mig och orsaken är ganska enkel. Vart finns den långsiktiga jordbrukspolitiken ? Ingen har sett den.

Vi får ständigt höra att Sverige för fram ståndpunkter i EU att jordbruksstödet ska minska eller tas bort. Utan stöd dör i alla fall det Norrländska jordbruket och då följer stor del av livsmedelsindustrin med.

Vem vill investera i nya dyra stora rationella ladugårdar med robotmjölkning om man inte vet om man kan klara av det om förutsättningarna ändras radikalt. Då kommer vi att få transportera hit mejeriprodukter från andra delar av Europa. Mjölkbristen är en effekt av bristen på en långsiktig jordbrukspolitik

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.