Den dagen närmar sig med stormsteg. Nu är…

Den dagen närmar sig med stormsteg. Nu är det bara 48 dagar kvar innan framför allt den tunga trafiken kan börja ledas bort från centrum. Den 6 oktober ska nämligen nya E4 invigas och då styrs trafiken den vägen och ska försvinna genom city.

Det är efterlängtat men det var egentligen meningen att det skulle ha varit klart för ungefär 15 år sedan. Då har visserligen inte Kolbäcksvägen varit E4 men i stort sett har dragningarna varit liknande som nu och projektet varit betydligt billigare. Nu fattas visserligen den västliga länken söderut men den tunga trafiken går att leda ut på E4 den norra vägen.

Såg i slutet på förra vecka att Lena Ek ville se över planeringsprocessen på byggandet av vägar och järnvägar och det är bra och på tiden. Det var ju meningen att man skulle få en ny och smidigare hantering när miljöbalken kom men så blev det inte. Nu föll inte byggandet av vägpaketet så att det behövde få tillåtelse men det har tagit tid och kostat mycket pengar som gått att använda till vägar och järnvägar på annat sätt.

En kommentar

  1. Conny

    Jag ser inte något positivt i flyttningen av tungtrafik till Kolbäckvägen det är bara att flytta miljöproblemen till tiotusentals boenden i bostadsområdena efter Kolbäcksvägen. Nya E4:an/E12:an gör även ett mycket stort intrång i Umeås största fritidsområde. Nu håller man på att sätta bullerplank mellan Kolbäcksvägen och Nydalasjön men de slutar 200-300 meter innan nedfarten till båt och fiskebryggan. Det var ju lovat att man skulle sätta plank eller bullervallar mot fritidsområdet. Jag och många med mig brukar sitta och fiska mellan badet och Kinesbron och det kommer inte att vara så avkopplande att sitta och höra bullret från trafiken. Friluftområdet fanns före E4:an och vi som vill koppla av en stund från stadens brus kväver att bullerplank/vallar sätts upp hela vägen mot sjöområdet. I bullerutredningen så skrev man att det skulle byggas vallar eller plank mot sjön. Kommunen är med och medfinansierar projektet med våra skattepengar och då borde vi också kunna kräva att Trafikverket tar hänsyn till oss skattebetalare. Jag upplever att man tar mer hänsyn till fåglar, ormar och grodors miljö idag när man bygger vägar.

    Så jag uppmanar Kommunledning att ta kontakt med Trafikverket och diskutera om kommunen skall få tillbaka skattepengar eller att man gör det man lovat, bygger plank och vallar hela vägen mot Nydalasjön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.