Det behövs mer pengar till bärighet. Skogsindustrin…

Det behövs mer pengar till bärighet. Skogsindustrin skapar jobb och bidrar till välfärden. Skogen avverkas och transporteras till stora delar på det mindre vägnätet som fått stå tillbaka för se stora projekten.

Inför budget pratas det om investeringar i infrastruktur men främst om järnvägar och vägar och utbyggd tunnelbana. Det är väl bra men glömmer man bort de vägar som bland annat skogsindustrin behöver kommer vi inte att ha råd med de stora projekten.

Det behövs mera pengar till bärighet så att inte vägarna stängas av under våren under tjällossningen och att bilarna kan gå med full last över broarna. Som det är nu och att man avverkar för att ha lager innebär att stora mängder virke förstörs. Sågar kan inte sälja virke där veden blånat och tappar i kvalité för massa och pappersindustrin.

Mer pengar till bärighet är det enda som kan lösa detta problem. Det finns ett projekt med längre lastbilar där man kan lasta en trave ved till och då behövs det färre bilar på vägarna och det är bra på alla sätt för ekonomin och för miljön. Utsläppen minskar med i runda tal 30%.

Det finns till och med system som gör att trycket i däcken kan förändras och därmed minska påverkningarna på det lilla vägnätet där skogen körs fram till industrin. Det bästa för alla är om virkesflödena kan fungera varje dag men då behövs mer pengar till vägarnas bärighet. För jobben och miljön är det bara fördelar.

2 kommentarer

  1. CA Otterhall

    Och så har vi ju nu en omlastningscentral i Storuman där man kan lasta över virket till järnvägstransport från den västra delen av länet!

    Men du har helt rätt i att infrastrukturen måste hålla sådan kvalitet att vägarna är körbara. Gäller inte bara de som transporterar bort skog härifrån. Gäller även oss som ska till och från jobben, akutfordon, semesterfolket, varutransporter, m.fl. Vi är fortfarande många som nyttjar vägarna här uppe! Det kommer att ta tid för dig och Landstinget att tömma inlandet lovar jag!

    Och det har ju ofta lovats förbättringar av våra inlandsvägar men det händer alltför ofta att inget blir av. Kan det vara så att de pengar man tänkt avsätta till oss i stället hamnar i Umeåområdet?

    Nu antar jag att du inte publicerar denna kommentar heller eftersom den inte är enbart positiv för dig och Umeå! Kanske därför man får se så få kommentarer på din blogg:)

  2. gunnar viklund

    Tänk om alla politiker som Lennart skulle engagera sig och framförallt förstår sig på betydelsen av en väl fungerande industri där villkoren är rättvisa och därmed kommer vi i vårt land klara en välfärd värt namnet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.