Många politiker hoppar av sina uppdrag

 

 

 
Blogg b353 Det finns de som hoppar av uppdrag. I går presenterades hur många avhopp som sker inom politiken. Mest avhopp har Sverigedemokraterna med 24,2 % följd av miljöpartiet med 11,1 %. Vi har lägst andel som lämnar politiken av alla partier. Det är lite fler kvinnor än män som lämnar 10,8 resp 9,2. Unga hoppar också av mera.
 
Nu måste man självklart fråga sig om orsakerna till att folk slutar. Om jag bara ser till hur det är i Umeå är det fler unga och det finns mycket naturliga orsaker. Den vanligaste är unga som Kommit in under studietiden och när studierna är klara så får man jobb på annan ort och då tvingas man sluta.
 
Jag är också övertygad om att de många mötena inte minst på kvällstid gör att många slutar.
 
Nu har vi våra sammanträden på dagtid men det krävs att man deltar på gruppmöten kvällstid och även i de politiska föreningars verksamhet. De flesta mötena och läsandet av handlingar sker också utan ersättningar. Oavlönat arbete i demokratins tjänst.
 
Jag tycker de borde vara en självklarhet att sammanträdena ska ske på dagtid. För yngre och småbarnsföräldrar orkar man inte med alla kvällsmöten och slutar.
 
Man kan fundera över om kvalitén på besluten också blir lidande med kvällsmöten då folk först ska jobba en hel dag och sedan fatta många viktiga beslut på kvällar. Det blir inte billigare heller för de tjänstemän som ska närvara har då arbete på obekväm arbetstid.
 
Jag är nästan säker på att en hel del av de förtroendevalda lider av hur media behandlar politiker. Jag vet att många inte känner igen sig i media från de beslut som de varit med och tagit och där de får ägna tid åt att förklara hur det egentligen var. Man ser också att hos Sverigedemokraterna har nästan var fjärde hoppat av och kanske öven det finns det naturliga förklaringar till.
 
Många kastas också in i politiken efter att de har ett kort engagemang i partiet och medlemsutbildningen har i många fall varit bristfällig.
Jag är glad att vi har minst avhopp och det visar på att vi är ett stabilt parti med en stabil organisation där ordning och reda råder
 

2 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    Svar till hej herj (2012-08-28 18:11)
    Visst ska man jobba på dagen. Men man har lagar sim stiftats för att man har rätt till ledighet för politiska uppdrag och har rätt ersättning för förlorad arbetsförtjänst för den tid man ör borta från jobbet
    Jag tror man fattar bättre beslut för medborgarna om man har sammanträden på dagen eller efter dagens hårda slit på jobbet.

    Många har ju också barn att ta hand om efter en dag på arbetet. Det ska diskas tvättas med mera på kvällarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.