Nordic City Network konferens i Odense….

Nordic City Network konferens i Odense. Vi är en delegation som är på en nätverkskonferens i Odense i Danmark. Medlemmar i nätverket är lite större städer i Norden som samarbetar.

Vi har samtliga en bra tillväxt med befolkningsökningar och har sett att vi bör lära av varandra för att komma vidare i våra städers utveckling. Från Sverige deltar följande städer
Norrköping, Lund, Malmö, Uppsala, Umeå och Danska medlemmar är Aarhus, Fredericia, Ålborg, Odense. Norges är Kristiansand, Skedsmo, Tromsö, Stavanger, Trondheim, från Finland är Vaasa ny medlem från och med denna gång.

Borgmästare Anker Boye
Ilmar Repula Malmö. Lund Christer Wallin Uppsala Erik Pelling, och miljöminstern Ida Auken samt Bertil Haarder från Nordiska rådet som tidigare var invandrar och integrationsminister från venstre. Boye som är socialdemokrat är den som fått störst andel röster i borgmästarval

Konferensen inleddes i söndags med professor Joakim Palme som pratade om välfärden i städerna men även hur sen kan se ut i framtiden

Miljöminister Auken om spelregler och spelplats för grön omställning.
Andra teman har varit städer för alla och stad och bostadspolitik. Reepale redovisade den omställning som skett i Malmö.

Vi har diskuterat politiskt ledarskap och alla medlemmar har redovisat vad som hänt de senaste 15 år och var utmaningarna finns.

Lite besök för att titta på H. C Anderssens hus var med liksom hur samarbetet mellan politiker och tjänstemän bör fungera men även ett Charter hur vi går vidare i närverket.

Det är viktigt att tillväxtorter går i spetsen för nytänk in i framtiden. En givande konferens med framtiden för ögonen där våra kommuner spelar stor roll utanför våra huvudstäder.

Alla föredragshållare inklusive vi medlemmar ser vikten av ett politiskt starkt ledarskap om vi ska kunna gå vidare och få en bättre stad och bra välfärd där den Nordiska modellen är att föredra

2 kommentarer

 1. Manolito

  Låter kul!

  Jag har bott i Uppsala ett antal år i ett tidigare liv (80- och 90-talet)och har besökt staden ett antal gånger sedan dess. Uppsala har lyckats väldigt bra med om- och tillbyggnationer i de mer centrala delarna av stan. Man kan väl säga att Uppsala ”växte ur” sitt centrum 25 år före Umeå, så jag rekommnederar dig ett studiebesök i Uppsala. Där finns säkert en hel del goda erfarenheter att dra lärdom av.

  Det kanske vore bra för umebon i allmänhet att besöka Uppsala och se att man kan bygga i centrum med lyckat resultat, så kanske paniken inte sprider sig i stan för varje byggprojekt i centrum.

 2. Lennart Holmlund

  Svar till Manolito (2012-09-04 20:59)
  Jag har träffat Uppsalas ordförande ganska ofta då vi suttit i samma styrelse. De har lyckats men nu har de enorma problem att komma fram och bygga bostäder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.