Finns det verkligen någon etik i media?…

Finns det verkligen någon etik i media? I kväll hade jag sedan i somras lovat publicistklubbens ordförande Bertholof Brännström att ställa upp på klubbens möte och diskutera min syn på media och om sociala mediers betydelse och om bloggarna

I går eftermiddag kom det in en förfrågan från SVT om att de ville sända det på webben. Då sa jag att alla mina möten som inte är offentliga är mellan mig och den organisationen som fixar mötet. Brännström sa till mig att vill inte alla ha webbsändning blir det ingen.

Om det sker är det inte aktuellt för mig att delta eftersom jag vill prata med och om alla på samma sätt var mitt budskap.Där gör jag ingen skillnad på någon organisation utan jag behandlar alla lika.

Först ringde SVt upp och ville att jag skulle ändra mig om sändning men det dröjde inte heller länge förrän Ulf Meyer på VK ringde upp och sedan kom drevet igång.

När han ringde sa jag till vilken överenskommelse vi hade nämligen att det inte skulle vara någon webbsändning med mig som medverkande.

VK har i dagens tidning rubriken på första sidan att jag stoppar direktsändningen men det är lögn och förbannad dikt. Man får sända hur mycket man vill för mig. Men jag väljer var jag vill delta och under vilka förutsättningar. Så när de började tjafsa om detta i SVT och VK meddelade jag Brännström att jag ställer inte upp. Så gick det till.

Men man kan fråga sig om TV,s anslag ska användas för den egna intresseorganisationens verksamhet. Bara en undran.

Nu blev det som det blev och jag får en ledig kväll. Ska jag vara riktigt ärlig var detta bra för det visat exakt hur media beter sig. De tror att de genom påtryckningar skulle tvinga mig att ställa upp. Det var undertonen i agerandet för visst förstod jag hur de skulle agera och vad de skulle skriva när jag vidhöll min linje

Däremot vill jag trots allt ge Ingvar Näslund (tror det var han) en eloge när han ringde och frågade mig om jag ville vara med och blogga på VK inför valet 2006. I början var det jag som KS ordförande och Britt-Marie Löfgren fp som då oppositionens företrädare som fick chansen, men efter en tid inbjöds fler att delta och nu är det öppet för alla

Det tycker jag var ett helt nytt steg framför allt för det fria ordets skull som jag alltid tyckt varit begränsat till journalister och författare i alla fall när det gällde att komma ut. Som enskild medborgare eller lokalpolitiker var du helt utlämnad till vad redaktionerna ville skulle komma ut

Jag vill avsluta med att jag tycker det finns en många duktiga journalister som aldrig i sitt liv skulle lägga ord i min eller andras munnar som vi inte sagt.

Jag har alltid hållit givna överenskommelser och handslag och ärligt talat tycker jag synd om organisationen som inte har medlemmar som har respekt för det man kommit överens om. Jag är säker på att en del vill sprida annan information om mig i detta fall eftersom jag tyckt till om media och då säger jag att det är som jag beskrivet det har gått till

Jag som trots allt är till åren kommen är glad över att det fria ordet kommit så långt att även jag fått möjlighet att föra fram mina åsikter om media och alla andra frågor direkt som i denna blogg.

Sist men inte minst kan varje medborgare i Umeå kommun komma till mig och prata om vad som helst och det samtalet blir mellan dig och mig och kommer inte att sändas över någon webb. Lika för alla

12 kommentarer

 1. Thomas

  Bra sagt, Lennart! Artikeln visar hur media vrider o vänder för att passa sina syften! Vart har den objektiva journalistiken tagit vägen??

 2. Erik Jonsson

  Hej Lennart

  Jag tänker såhär:

  Ifall du börjar släppa fram åsikter på din blogg, positiva såväl som negativa, kommer också behovet av att diskutera det du skriver i offentliga debatter upphöra.

  Vitsen med sociala medier är att öppna upp medielandskapet och ta in fler i samtalet. En blogg som inte släpper igenom kommentarer är som en köpt annonsplats. Det ser särskilt illa ut när en sådan blogg redigeras av ett kommunalråd.

  MVH
  Erik

 3. Lilian Thomasson

  Att vara enskild person och lokalpolitiker som du säger är nog att vara en politisk person , även om du uttrycker fria ordet via blogg så är du inte en helt privat person.En människa som tycker,tänker o hörs blir intressant för media. det är råkigt det ska vara så svårt att skilja på det men det är nog något man får räkna med.

 4. Lennart Holmlund

  Svar till Erik Jonsson (2012-09-19 11:31)
  Jag har sagt i alla tider att om det går att ordna så att man inte kan vara annonym så svarar jag. Jag har många gånger provat att maila till den mail adress som finns med men det har inte gått. Jag svara alddig på nåon som gömmer sig bakom en annonymitet. Du är nu ett undatag för jag vet inte om du är den du skriver

 5. Stefan Olofsson

  objektiv journalistik är ett märkligt fenomen. det inte så vanligt att man förhåller sig helt objektivt, exempelvis vet alla att vk är liberala och vf röda, att DN och Svenskan är höger, den första lite mindre än den andra, men DN skriver överst på sin ledare att man är ”fri från alla partier och organisationer och verkar i en humanistisk upplysningstradition – för tolerans, demokrati och en fri eknomi.”

 6. Lillo

  Liknar häxjakt på dig!

  Jag, som sitter långt geografiskt ifrån Umeå för tillfället, baxnar att media får bete sig såhär.
  Inbjudan har ju klart gällt ett privat samtal i en förening, som sedan ensidigt, på medias eget ”initiativ” stegrats till att bli en debatt som helt plötsligt ska ske i det offentliga rummet.

  Det kanske är självklart om man är JOURNALIST, och är utbildad, erfaren, och lever, och andas media, att tycka att de ska kunna hunsa politiker som ska ”ställa upp” närhelst media ropar.

  Men, uppriktigt sagt: är det den typen av media vi vill ha? Med politiker som marionetter.

  Jag tänkte faktiskt på Lennart Holmlund när jag läste DNs märkliga recension om Margot Wallström: ”Tyvärr fångar han bara människan –inte politikern” stod det om boken.

  När slutade vi tänka på politiker som en människa? Är det därför vi är så otroligt fördömmande om vissa politiker. De ”ska minsann” och ”fegisar är de”, om de inte alltid ställer upp i media.

  Nej, för mig finns det faktiskt politiker som är både människor och politiker: Jonas Sjöstedt, Margot och Lennart Holmlund. De är mänskliga! Låt de fortsätta få vara just det, människor. Men om ni tycker att det är rätt att media får jaga politiker på det sätt som Västerbottensmedia jagar Lennart Holmlund då får vi bara politiska broilers, spindoctors, med mediarådgivare i släptåg.

  Men, då blir väl Västerbottensmedia nöjda 🙁

 7. Lennart Holmlund

  Svar till Stefan Olofsson (2012-09-19 20:25)
  VF är inte röd utan den ägs av samma koncern och allt utom ledarsidan styrs av VK. Man kan fundera över om Folkbladet är något att ha kvar och få ha en S ledarsida. Folk tror som du att om det är en S tidning så styrs även nyhetssidan. Vf har många gånger varit sämre på nyhetssidan är vad VK varit och då pratar vi om den enskilde journalisten.

  Jag har aldrig känt att VF hjälpt S på något sätt

 8. Margaretha Almqvist

  Om det sänds på tv så hör vi med egna öron vad du säger
  och då kan journalister intr lägga ord i din mun, somn du uttrycker dig.
  Dessutom är det väl med take på vad som ibland skrivits
  av dig och media om detta intressant för oss att ta del av.
  En sedan träff finns väl ingen anledning att ”hemlighålla”
  då känns det som du vill säga ngt du inte står för inför
  oss kommunbor( du har väl sagt att du står för vad du säger)

  Sory, jag tycker att ditt beslut är väldigt konstigt.
  Det är ju privatsamtal direkt.

  Mvh
  Titti

 9. Bo Svensson

  Frispråkig är du, ,men jag måste ändå återanvända din rubrik för att fråga dig: ”Finns det någon etik hos Holmlund?” Hur skulle det vara om du själv började bli journalistiskt källkritisk när du drar den gamla vandringssägnen om tiggare som åker Mercedes? Fakta, bildbevis önskas. Eller är du bara oerhört naiv och fördomsfull?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Allt det jag har sagt har jag haft fog för och som tur är brukar sanningen alltid komma fram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.