Svenskarna blir skyldig mer för boendet….

Svenskarna blir skyldig mer för boendet. De svenska hushållen lånar allt mer till sina bostäder och i en snabbare takt än de betalar på lånen.

Boverket säger att trots att det införts ett bolånetak har bolåningsgraden ökat hos de som har bostadsrätter ökat med 5 % och hos villaägarna med 3% .

Boverkets analytiker anser att hushållen amorterar för lite och bygger upp sina skulder och påpekar även att sedan 1995 har amorteringarna aldrig överskridit uttaget av nya lån.

Det här har säkert flera orsaker. Bostadspriserna även på gamla bostäder har stigit kraftigt. Det byggs för lite inte minst hyresrätter är en stor bov då hyresrätterna inte har samma avdragsrätter för ränta och reparationer och folk behöver bo. I många kommuner byggs inga hyresrätter utan man har i stället sålt ut dessa.

Det saknas en bostadspolitik och det blir många hushåll som kan få det mycket besvärligt nu om man blir arbetslös med den alldeles för låga ersättningen i A-kassan. De kan bli folk som tvingas gå från hus och hem med skulder för resten av livet och dessutom får ett dyrare boende i en hyresrätt. Det måste vara samma ekonomiska förutsättningar i de olika boendeformerna, de ska råda neutralitet mellan de olika upplåtelseformerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.