Låga amorteringskrav kan ge skuldkris i Sverige

Låga amorteringskrav kan ge skuldkris i Sverige. Det finns en del som tror att det kan bli en skuldkris i Sverige och orsaken är den låga amorteringstaken på bolånen.

S och M sagt nej till ökade amorteringskrav. Visst är det många som skulle ha svårt att börja amortera om man inte trott att man måste göra det då man fått låna utan att banken krävt amortering.

För mig säger i alla fall sunt förnuft att ett hus står inte hur länge som helst och då måste det vara betalt när det rivs. Det finns andra fel i systemet med bostäder och det är att man bara betalar mer och mer för gamla hus som i många fall är dyrare än att bygga nytt. Nedan följer en artikel ur Dagens Arena från den 26 oktober av Erik Rosen som jag kopierat in som jag tycker är läsvärd

Politikerna måste agera när svenskarna inte amorterar annars kan en skuldkris stå för dörren.

Boverket varnar nu för vad den låga amorteringstakten på bostadslån kan komma att leda till om inte politikerna agerar för att vända utvecklingen. 2010 amorterade svenska låntagare ynka 1,3 procent av den totala låneskulden, vilket är alldeles för lite, enligt Boverket som pekar på att en belåningsgrad på 75 procent inte är långsiktigt hållbar.

I Danmark, Nederländerna och Irland har priserna fallit kraftigt, vilket skapat stora problem för hushållen, vilket kan visa på hur utvecklingen riskerar att bli i Sverige, skriver Riksdag och Departement.

I Sverige har bland annat LO föreslagit att amorteringskrav införs, och även Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, har sagt till TT att det vore en bra åtgärd.

Samtidigt säger varken Moderaterna eller Socialdemokraterna ja till amorteringskrav.

Slut på artikeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.