Vem i hela världen kan man lita på ? Vad…

Vem i hela världen kan man lita på ? Vad är definitionen av fattiga barn ?Uppdrag granskning hade en granskning av barnfattigdomen i Bris, Majblomman och Rädda Barnen. Jag tror och vet att det finns barn som har det mycket sämre än andra och om de är fattiga beror vad man lägger i ordet fattiga.

I programmet hade man ingen person som hade ställt upp och sagt att jag är fattig trots att visst finns det familjer som är fattiga. Om man inte hittade eller ingen ville ställa upp låter jag er ta ställning till.

Jag vet att det finns barn som inte kan få åka med på skolutflykter då föräldrarna inte säger sig ha råd till skolutflykten och barnen får stanna hemma för att föräldrarna vill använda pengar till annat eller inte har råd. Det är svårt att veta vad som är sanningen alla gånger.

Det kan bero på många olika bedömningar från föräldrarna och vad de vill satsa pengarna på. Jag tror att det finns fattiga barn inte minst när föräldrarna hamnat i missbrukskretsar och där missbruket går före barnens ve och väl.

Vi har fått priser för vårt arbete av majblomman med flera för vår politik och vi har tagit emot priserna och gjort det för att enligt deras definition har gjort saker så att alla barn kan vara med som tex inga avgifter vid utflykter. Jag tror att frågan egentligen handlar om solidaritet och att barn inte ska bli kränkta för att deras föräldrar har sämre ekonomiska förutsättningar att ge barnen så bra förutsättningar som möjligt inför framtiden.

Det är ju inte ovanligt med mobbing i skolan på grund av vilka kläder man har. Vi har ju litat på att de ideella organisationerna definition om vad som är fattigdom har haft stöd i internationella jämförelser. Jag tycker själv att fattigdom handlar även om andra saker än bara ekonomiska förutsättningar utan det handlar flera andra saker som sätter spår i framtiden, stimulans, stöd i skolan hemifrån där andra saker än ekonomi spelar in.

När jag tittade på uppdrag granskning ser jag en sak som alltid förvånar och det är när en fråga blir het. Om vi nu tittade på på programmet såg jag att alla partier i socialutskottet litade alla på organisationernas bedömningar

Det vi gjort i Umeå för skolan har inte haft som bakgrund det organisationer gör utan på egen analys och värderingar.

Avslutningsvis saknade jag uppdrags granskning av hur media kunde föra ut dessa uppgifter utan att även granska media. Jag efterlyser en granskning av att hur media agerar.

Jag är och har varit ifrågasättande hur media ”styr” rikspolitiken genom sina inslag och att ledamöter ställer upp och kommenterar dessa saker utifrån medias uppgifter då en offentliga organisation har stora utredningsresurser att ta till inför beslut och det gäller inte bara det som kallas barnfattigdom.

Det är inte bra om ideella organisationer driver kampanjer som inte har ordentlig fakta i bakgrunden

En kommentar

  1. Björn Nilsson

    Det är naturligtvis mycket illa om ideella organisationer fuskar och/eller slarvar med underlag för sina påståenden. Så har uppenbarligen varit fallet. När man dessutom använder sig av begrepp – ”barnfattigdom” – som för flertalet leder tankarna till helt andra verkligheter än Sverige 2013, ja då är man ute på synnerligen svag is. Om detta enbart handlade om pinsamheter kunde det väl ha sitt underhållningsvärde, men den uppenbara risken är att de problem som sannerligen finns och är verkliga, inte tas på allvar, och än värre, att de som behöver stöd blir stämplade som bidragsfuskare osv. I många fall handlar det om människor som kommer från miljöer där fattigdomen är högst påtaglig i form av brist på mat,bostäder, vatten, med undermåliga sanitära omständigheter och ofta politiskt, etniskt förtryck osv. Deras problem i Sverige är mindre av materiell natur och handlar mer om möjlighet att komma in i vårt samhälle, lära sig språket och vår kultur, få arbete och själv kunna försörja sig och de sina,se möjligheter för barn och barnbarn att få ett bra liv. Samma behov och drömmar som alla vi andra.

    Jag tror kampanjerna handlar om välvilliga försök att med hjälp av marknadsföringsgrepp ta sig igenom informationsbruset. I det här fallet har man uppenbarligen gått för långt, tänjt alltför mycket på verklighetsbeskrivningen, och ”fallit på eget grepp” som det brukar heta. Förvånansvärt oprofessionellt, klantigt.
    Något av kejsarens nya kläder blev för mig det samlade socialutskottet, då de i korus och närmast överbjudande varandra i sina instämmanden vad gäller ”barnfattigdomens” existens och utbredning. Ett tillstånd som väl de och deras partier i så fall väl i någon mån får hållas ansvarig för. Jag uppfattade det som mediaanpassning, dvs att de sa vad de i stunden trodde var ”politiskt korrekt”. Jag är inte så säker på att de skulle ha uppträtt på samma sätt i dag efter att programmet sänts.

    Visst media styr, men någon låter sig styras. ”I take´s two to tango” som bekant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.