Norrmejeriet har en alldeles utmärkt mjölk….

Norrmejeriet har en alldeles utmärkt mjölk. Både Coop och Ica lanserar nu egen mjölk trots att de inte har eget mejeri. De köper den av mejerier som ligger söderut.

Som kund vet du inte varifrån den kommer. Företagen säger att det inte blir mer transporter men miljön påverkas inte enbart av transporter utan även av vilken förpackning man använder. Den förpackning som Coop har är ett sämre miljöval det vet vi. Ica har troligen samma förpackning men det vet jag inte idag.

Jag hoppas verkligen inte Coop fortsätter som man hade gjort i sin city butik där den egna mjölken var ställd framför Norrmejeriets mjölk. Det är inte att ta kundansvar. Om både Ica och Coop driver fram den egna mjölken som produkt då dödar man långsiktigt det Norrländska jordbruket och hotar det öppna landskapet.

Både Coop och Ica har lagt ner sina lager här i Umeå och sköter det söderifrån och de räknar och räknar och inbillar oss att det blir billigare. De som räknar sitter i regel på de orter de har sina lager och med säkerhet räknar till dess fördelar.

Självklart försöker de inbilla att det är kunderna själva som avgör men informationen från handeln går bara ut på att tjäna mera pengar och det är därför man bedriver handel. Det är lika självklart att de mejerier de köper av har mera mjölkbönder i närheten och kan leverera större mängder och under en lång tid och med detta stöd kan konkurrera ut andra mejerier.

Arla är ett sånt företag som vill skaffa sig och jobbar för att skaffa sig monopol. Utländsk mjölk strömmar också in i landet i detta system vilket kan vara ett hot om set blir oroliga tider och matbrist. Detta gäller inte enbart mjölk utan även andra livsmedel.

Norrmejeriet har visserligen andra produkter som ingen annan har men som Västerbottensost som de kanske kan utöka produktionen med om de får mjölk över samt även smöret. Det är väl bara att vänta på att de även på dessa områden gör egna varumärken.

Den här monopoliseringen som sker har man aldrig hört Konkurrensverket haft synpunkter på. På sikt bidrar både Ica och Coop med att den Norrländska livsmedels industrin dör ut och då försvinner jobb och folk flyttar söderut så slipper de köra lika mycket mjölk hit.

Jag vet att Norrmejeriets mjölk och hantering är miljövänligare inte minst för förpackningarnas skull och även att de betalar lite mer till bönderna så att de Norrländska mjölkbönderna kan överleva och att vi har lokalt producerad mjölk.

Jag hoppas att kunderna låter den så kallade företagsmjölken som handelskedjorna har surna i butikerna och att man handlar Norrmejeriets mjölk. Hoppas även att de så kallade närbutikerna som står utanför dessa kedjor kan få ett uppsving och bli en närbutik där närproducerat är ledtråden

12 kommentarer

 1. Dage Åberg

  Nja, jag vet inte riktigt om jag håller med dig.
  Om ICAs planer vet jag inget. Coop däremot har ett eget mejeriföretag numera. Grådö i Dalarna. Så när jag svänger in på Coop (jag bor i Nacka) så köper jag Coops egen mjölk. Den är billigare än Arlas. Enligt Coops egen reklam betalar man också mjölkbönderna lite mer (?!)
  När det gäller Norrmejerier tror jag inte att man ska ha några överdrivna illusioner. Den dag det visar sig att det kan ge klirr i kassan kommer man att sälja sig till Arla precis som gamla fina NNP gjorde häromåret. Tyvärr!
  Sedan har Västerbottenosten blivit på tok för dyr. Men det är en annan pilsner. Själv har jag övergått till långlagrad prästost. Den är mycket billigare och nästan (!) lika god, åtminstone efter en pilsner till sillen.
  Hej Hopp!

 2. Kjell

  Är du säker på att Coop inte äger det mejeri där man hämtar mjölken? När Norrmejeriet tvingade förpaktningsindustrin i Bjurholm att lägga ner saknades din stämma!

 3. Kunnig

  Till skillnad från ICA så äger visst Coop ett mejeri, vilket ligger i Grådö i Dalarna och som Arla var tvingade att sälja när man köpte upp Milko!

 4. jan Lindblad

  Det är en styggelse detta med mjölken.Åtminståne coop borde ha ryggrad att stå upp för norrländska mat/mjölkproducenter.
  Ett utarmat jordbruk är ur försörjningssynpunkt mycket riskabelt om försörgningsvägarna till Sverige skulle strypas.
  Ofred och konflikter är vi inte fredade för.

 5. Johan

  Håller helt med dig om att coop och ica:s egna märken riskerar att slå ut norrmejeriers produkter. Det vore tråkigt om dem försvinner men samtidigt är det på detta sätt det fungerar i en öppen global ekonomi.

 6. Hans Toll

  Men hörru Lennart! Inte trodde jag att du hade så dålig koll på socialisternas egen handelsbod. Det är väl inte så att du liksom andra (S)-märkta företrädare har övergivit Koppra?

  Nu är det så här att Coop har ett alldeles eget mejeri och det ligger i Grådö i södra Dalarna. Mejeriet får sin mjölk från Häsingland, Dalarna, Västmanland och Värmland.

  http://www.dt.se/nyheter/hedemora/1.5147818-grado-mejeri-hissade-egen-flagg

  Coops egen mjölk är precis lika välsmakande som Norrmejeriers men den är betydligt billigare att köpa! Valet gör kunden, vissa har råd med den dyrare andra inte! Så gnäll inte Coops egen mjölk utan var i stället tacksam för valmöjligheten! I forna Sovjet hade man inte många val, om det överhuvudtaget fanns något att välja på?

 7. LENNART HOLMLUND

  Svar till Hans Toll (2013-01-23 17:46)
  Nej jag visste inte det förrän i går kväll då jag träffade en person som jobbat på Norrmejeriet. Och orsaken var att bodekoperstion bara brukar sälja till egna bodekoperstiva mejerier. Nu kan de säkert från Coops sida ha låga priser och använda de annonspengar de har för att varumärkesföra mjölken

 8. LENNART HOLMLUND

  Svar till Hans Toll (2013-01-23 17:46)
  Nej jag visste inte det förrän i går kväll då jag träffade en person som jobbat på Norrmejeriet. Och orsaken var att bodekoperstion bara brukar sälja till egna bodekoperstiva mejerier. Nu kan de säkert från Coops sida ha låga priser och använda de annonspengar de har för att varumärkesföra mjölken. Sedan blandar du in en massa dravel med att kalla det socialisternas handelsbod Jag trodde du visste att coop ägs av dess medlemmar och jag känner tusentsls högerpartister som är medlem i Coop.

  Jag släppte även fram din blogg för att visa hur snäv du är i din syn

 9. Marika Hjelm Siegwald

  Hej Lennart,

  Mjölken engagerar med rätta många konsumenter. Men några påståenden i din text vill vi gärna kommentera.

  Coop har ett eget mejeri. KF/Coop köpte Grådö mejeri i Dalarna 2012 efter att Konkurrensverket ålagt Arla att sälja mejeriet. Därmed kunde vi säkra en långsiktig produktion och försäljning av lokalproducerad mjölk från Dalarna med omnejd.

  Vi ger bönderna som levererar till Grådö mejeri bättre betalt än Arlas avräkningspris, som vi betraktar som marknadspris. Dessutom betalar vi alltid löpande och ingen efterlikvid, vilket ger våra bönder ett betydligt bättre kassaflöde. Långt fler bönder än vad vi initialt kunnat ta emot är intresserade av att leverera till Grådö.

  I Ibland annat Umeå har Coop en omlastningsterminal där vi lagerlägger frekventa varor för vidare transport till våra butiker i regionen. Totalt har vi 9 terminaler i landet förutom Umeå, även i Malmö, Växjö, Göteborg, Båberg, Sundsvall, Östersund, Gävle och Luleå.

  Påståendet om att Coops mjölk har en mindre miljövänlig förpackning är ogrundat. Mjölken har en standardförpackning som är vanlig i branschen.

  Coops kunder i Norrland ska förstås ha samma valfrihet som våra kunder söderut både vad gäller produkter och pris. Därför behövs både Norrmejeriers mjölk och Coops egen mjölk i mejerihyllan. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Coop också säljer en del av Norrmejeriers sortiment i övriga delar av Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Marika Hjelm Siegwald
  Kommunikationschef Coop Inköp och Kategori, Coop Logistik

 10. Värna naturen

  Jag tycker att vi måste tänka miljömässigt, det kan väl inte vara försvarbart att vi skall transportera mejeriprodukter från andra delar av landet när vi vill ha ett öppet landskap i vårt närområdet och produkterna finns här. Och vad priset anbelangar så hur kan man tycka att mjölk är dyrt?
  Den fria konkurrensen kan väl inte vara viktigare än att minska koldioxidutsläppen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.