Slavarbete och slav handel finns ännu. Vi…

Slavarbete och slav handel finns ännu. Vi har sett att arbetare från Kamerun lurats hit för jobba med skogsplantering. De har inte fått de löner de ska ha om medias uppgifter stämmer. Eftersom det finns avtal förutsätter jag att den delen löses.

Vad som är fel är att man måste ge arbetstillstånd för den typen av arbeten när arbetslösheten är så stor. Att öppna för fri invandring som centerns förslag till ideprogram handlar om är fel .

Det är klart att vi behöver ha människor som gör skogsplanteringar men jag är övertygad om att det är gjort alldeles för lite i rekryteringssammanhang både bland arbetslösa och bland unga som behöver ett sommarjobb medan man är ledig från skolan.

Företagen och arbetsförmedlingen och kanske även facket måste göra mera så att det går att rekrytera folk som ska plantera skog. Själv känner jag många som haft just skogsplantering som sitt första intåg på arbetsmarknaden.

12 kommentarer

  1. Dan

    Problemet är snarare att det som bolagen är villiga att betala för den arbetskraften ej duger för någon som behöver ha en lön att överleva på. Därför tar man in arbetskraft från andra länder som ej förväntar sig att få lika mycket betalt, eller som rent och slätt blir lurade.

    Jag säger inte att det är rätt att göra så, men jag kan förstå varför vissa oärliga personer väljer att gå det steget, och om man ska vara krass så utför dessa invandrare de jobben som svenskar inte vill göra dels pga arbetsuppgifter, status involverat samt låg lön. Du drar nytta av det varje dag i dagens samhälle, varesig du vet det eller ej. Städbolag t.ex. anställer ofta personer till låga löner, det är mycket möjligt att de städar byggnader som du rör dig i varje dag.

  2. Patrik

    Jag läser att du tycker A-förmedlingen bör göra mer för människor som ska arbeta med bla skogsplantering. Men sanningen är den är att A-förmedlingen uppmanar arbetslösa att det är okey att de tar arbete hos företag som inte har tecknat kollektivavtal hos fackförbunden. Samt att den arbetslöse kan få ett anställningsstöd hos företagaren som saknar kollektivavtal. Den erfarenheten delar jag med tusentals människor. Af skiter fullständigt i individen och systemet tar ingen hänsyn.

    Där är så vårt land Sverige ser ut idag och där har vi varit länge… Moral och etik har suddats ut, den saknas till och med hos våra myndigheterna. Så länge A-förmedlingen får uppmaningar från den dåvarande eller nuvarande regering att med alla medel pressa tillbaka arbetslösheten. Så kommer det att se ut så här. Moment 22 landet Sverige i ett nötskal.

    Detta kommer att slå hårt mot landet och det kommer att bli pannkaka i slutändan. Sverige är en mycket vilsen nation, företagare uppmanar sina anställda att begå brottsliga handlingar och det är många med mig som fått utstå det. Bla för att allt är så pressat och jakten på kapital har gjort människor till en flock jagande vargar.

    Lennart! Du som suttit i en politisk ställning i många år och inte haft ett vanligt jobb sedan 80 talet och inte en aning hur det ser ut för vanligt folk. Du har inte drabbas av det varken känslomässigt eller fysiskt. När du fått den erfarenheten, då först kan du uttala dig.

  3. Demokrat

    De stora skogsbolagen vet att det pågår slavarbete i Sveriges skogar men dementerar och tycker att det är förskräckligt när det uppdagas av media. Skogsbolagen är mest intresserade av de lägsta buden när det ska planteras och röjas.

  4. Kalle

    Plantering är förmodligen alldeles för jobbigt för dagens unga som tillbringar större delen av sin fritid sittande framför en dataskärm.

  5. LENNART HOLMLUND

    Svar till Kalle (2013-01-26 13:55)
    Man ska ju plantera och måste betala vad det kostar. Dessutom har det nog spridits en massa lögner om dessa jobb. Det är väl lika bra betalt som att stå i butik eller jobba med några RUT jobb

  6. LENNART HOLMLUND

    Svar till Demokrat (2013-01-26 09:48)
    Visst vill alla ha jobben utfört så billigt som möjligt men följer man avtal tror jag facken tecknat rimliga avtal för just det arbetet. Men det är inte förbjudet att betala mer än avtalet. Gör även bättre reklam för dessa jobb och erbjud detta till de som vill ha sommar jobb

  7. LENNART HOLMLUND

    Svar till Patrik (2013-01-25 11:15)
    jag har den grundinställningen att det ska finnas avtal på alla arbetsplatser. Vi ska inte gå till ett system där staten gör lagar om minimilön för avtalen är minilöner, företagen får betala mer

  8. LENNART HOLMLUND

    Svar till Dan (2013-01-25 09:26)
    jag tycker inte de ska få ta in arbetskraft inom brancher där det finns folktomt kan klara av jobbet. jag tror också man måste ändra reglerna för À-kassan så man inte får gå ner i à,kassa om man tillfälligt tar ett jobb med lägre lön än man hade förut

  9. lf

    Jag måste tacka dig att du tar upp om oseriösa arbetsgivare som utnyttjar de arbetare som lurats hit.
    Att vi har västerbottningar som utnyttjar dessa stackars människor som försöker att skapa sig en bättre framtid i sina hemländer.Jag har inte ord för detta.
    Sen kan man ju konstatera att de borgerliga bloggarna inte med ett ord kommenterat dessa missförhållanden.Men då det gällde vissa felaktigheter i statistiken då det gällde barnfattigdomen,då var kommentarerna från borgarna samstämmigt.
    Synen på den lilla människan och dess problem både här hemma och i utlandet berör inte moderaterna.

  10. Patrik

    Din grundinställning att det ska finnas avtal på arbetsplatserna. Det spelar ingen roll vad du tycker i sammanhanget, för det väger ingenting. Om ditt parti skulle sitta riksdagen idag så skulle det se precis likadant ut. Din åsikt kommer inte på tals när ni diskuterar sakfrågan.

    Nu är det på tapeten igen om Plusjobben som pågick under er senaste mandatperiod. Dessa människor fick inte en ny A-kassa. Man kan bara konstatera hur cynisk,omoralisk politik ni för och vilken dålig människosyn ni har inom ditt parti. Systemet kommer aldrig att ta hänsyn till människan.

  11. Roger Kvarnström

    I transport näringen är detta vardag. Förare från östländer som jobbar till mindre än hälften av våra löner. Vad har byggarbetarna från öst som jobbar på många byggen för lön? Vad hade rumänerna som jobbade i Åsele för lön? Detta är ett jätte problem som många blundar för. Dessutom är många av dom egenföretagare i sitt hem land så dom betalar ingen skatt i Sverige och inga arbetsgivar avgifter. Tyvär så är det nu mera bara pengar som styr. Men vist är det bra att vi kan jobba vart vi vill i hela eu.

  12. Roger Kvarnström

    I transport näringen är detta vardag. Förare från östländer som jobbar till mindre än hälften av våra löner. Vad har byggarbetarna från öst som jobbar på många byggen för lön? Vad hade rumänerna som jobbade i Åsele för lön? Detta är ett jätte problem som många blundar för. Dessutom är många av dom egenföretagare i sitt hem land så dom betalar ingen skatt i Sverige och inga arbetsgivar avgifter. Tyvär så är det nu mera bara pengar som styr. Men vist är det bra att vi kan jobba vart vi vill i hela eu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.