Jakob Wallenberg dömer ut regeringens politik för satsnig på låglönejobb

Wallenberg dömer ut låglönepolitiken. Expressen hade ett reportage från det så kallade ekonomiska toppmötet i Davos. De hade pratat med Jakob Wallenberg.

Reinfeldt vill ha fler låglönejobb och vill ha flera olika stimulanser för detta som Rut. Sverige har idag 2,5 % an den typen av jobb gentemot EU snittet på 17 %. Ni bedömer själva hur det går för länder i Europa där man i flera bara lever på varandra och inte har någon industri som exporterar.

I Sverige har vi valt att ha en industri där de som jobbar har bra utbildning och då har högre löner. Vi har klarat landet och välfärden just för den kunskapsintensiva industrin vi har och trots massarbetslöshet finns det branscher som har brist på folk. Ett sätt att få ner arbetslösheten är att utbilda för de behoven

Löneläget i offentlig sektor också en tjänstesektor har inte speciellt högt löneläge så ett bra alternativ är att ge ökande statsbidrag till kommuner och landsting i stället för avdrag för tjänster som bara de högavlönade har råd att köpa. Det förslag som Riksdagen tagit im bemanning i äldreomsorgen ska även kommunerna ha pengar för enligt finansieringsprincipen och det är 11 miljarder men fler jobb.

Så tillbaka till att Wallenberg dömer ut Reinfeldts politik. Och i Expressen sa han följande angående låglönejobben.

" Vi måste fortsätta på det spår vi är inne på. Vi kan inte satsa på låglönejobb generellt eftersom de kommer att exporteras. Det viktiga är fortsatt utbildning av våra unga medborgare "

" Arbetslöshet generellt och ungdomsarbetslöshet specifikt är väldigt viktiga frågor. Det viktiga är att alla politiker jobbar hårt för frågan "

Man kan inte göra annat att hålla med. Vi ska ha hög kunskap i jobben och den nya gymnasieskolan som regeringen infört för yrkeslinjer med lägre krav är ett hån mot kunskapssamhället och ger inte industrin den kunniga arbetskraft den behöver.

Låglönejobben får även en annan effekt och vart finns de bostäder som låglönearbetarna har råd att hyra.

Den politik regeringen för inte minst utbildningsmässigt innebär att Sverige dras i sär och fler blir pigor och drängar och vi är på väg in i ett fattig Sverige. Det gäller att skapa jobb och de jobben ska vara innehållsrika. Se även över reglerna om arbetskraftsinvandring som regeringen gjorde upp med MP om. Vi har sett två exempel och det är McDonalds och nu skogsplanteringar men det finns säkert fler fall

7 kommentarer

 1. Fjodor

  Nyss satt jag framför tv:n och det var i samband med lediga jobb det diskuterades. Jag vet inte hur många personer man sa det behövdes. Hundratusentals och inom alla dessa var det personer med en ganska skarp utbildning. Läkare, ingengörer o s v, Vad gör regeringen? Skickar folk till servicebranchen och ger bidrag för detta. Inget ont i jobben, men varför ge bidrag och medvetet urholka arbetsmarknaden där det verkligen behövs folk med kunnande, med långa utbildningar. De faller vilken dag som helst.

 2. Ingvar Håkansson

  Den politik som förs idag ställer bara en massa lågutbildade och arbetslösa utanför samhället.
  Tänk om någon kunde skriva i klartext och berätta om hur livet ser ut för alla utstämplade och ungdomar utan jobb och pengar. Där, Josefsson kan Du få reda på hur många barn som har det svårt. Ingen vill väl bli utpekad i TV som dålig far och mor. Försök att använda insidan av skallen någon gång!Finns det verkligen ingen som ser de problem som den här regeringen har åstadkommit!Josefsson kanske kan åka några mil från Stockholm så Han kan se lite mer verklighet, än den som Han försökte inbilla tittarna i TV programmet

 3. Bengt Stensson

  Det är ju tur att någon med insikt tar upp frågan, pigjobben är av ondo! När nu någon av näringslivstopparna dömer ut regeringens arbetsmarknadspolitik så apploderar man givetvis!!!!!. Nu får man hoppas att regeringen gör något, eller ? Och att undomsarbetslösheten är det värsta som kan hända ett land då är det ju bättre att låta den äldre delen av de arbetslösa få förtids pention, i stället för att tvinga dom på olika aktiviteter som kostar pengar men som inte gör dom mer anställningsbara, när dessutom en del av pengarna till dessa ätgärdsprogram i pricip går till konto utomlands

 4. LENNART HOLMLUND

  Svar till Bengt Stensson (2013-01-26 11:49)
  Jag tror det är en medveten satsning från regeringens sida. De vill ha ett system som i USA där folk ska tvingas till flera jobb för att överleva.

 5. LENNART HOLMLUND

  Svar till Ingvar Håkansson (2013-01-26 11:08)
  Jag försöker hela tidennmen jag tror Stefan kommer att agera hårdare framöver och bara för några dagar sedan presenterade Löfven ett förslag. Det konstiga är att inte uppdrag granskning granskap hur media och regeringen far fram med osanning när det gäller jobben. Man måste få folk inrättning att utbilda si där det finns jobb som kan innebära att vissa utbildningar ska bort också en del friskolor som inte gör sitt jobb

 6. Carl-Axel Otterhall

  Hej Lennart. Mycket intressant ämne du tar upp här. Om vi skippar partipolitik och ser på vårt samhälle lite mera objektivt så finner man att människor är väldigt olika.

  Vårt gemensamma Sverige har haft den förmånen att vi har naturtillgångar vilka vi kan sälja till andra länder – som råvara eller i mera förädlad form. För att utvinna, förädla och transportera tillgångarna så behövs en massa olika kompetenser och entreprenörer med sina olika företag.

  I dag har vi många utländska aktörer som är här och gör sig vinning på våra naturtillgångar. Vindkraft inräknat!

  Det är ju grunden till det Sverige vi har i dag. Vad som på senare tid tillkommit är ju en uppsjö utav tjänstesektorer – alltifrån konsulter, marknadsförare, personliga trainers… ja den marknaden är oändlig.

  V är i särklass största bidragsgivare till EU per capita! Vi är med och ekonomiskt bidrar till låglönenationer som ska ”byggas upp” där många av våra svenska företagare placerar sin tillverkning för att lönekostnaderna är mycket lägre! Ganska naturligt, eller hur.

  Inom den offentliga sektorn fungerar det inte bra! Varför skall man utbilda sig inom vården, omsorgen eller till lärare i dag? Du skrev själv lite tidigare om hur bedrövligt det är i Region Skåne där 34 av 45 sjuksköterskor säger upp sig. Kommer de att söka sig till Norge där både lön och personalpolitik verkar vara annorlunda. Hur är läget på NUS? I Västerbotten i övrigt?

  Personligen tycker jag inte det är fel att försöka hitta nya vägar fram för att öka arbetsmarknaden som det ser ut i dag. Och kanske fram för allt för alla som inte känner att de vill/kan vara akademiker! Även om det är sådana jobb som kanske mest utnyttjas utav ”adeln”. Kan tänka mig att många av de yngre inom detta skrå själva kanske inte har så hög ”städkompetens”.

  Vad har du själv för lösningar för att undvika låglönejobb?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.