IKEA bygget har överklagats enligt VK. I…

IKEA bygget har överklagats enligt VK. I dagens tidning kan man läsa detta. Det är dock inte planen utan de anläggningsarbeten som ska utföras på tomten. Jag hörde detta på min telefon när jag kom hem i går kväll efter att ha varit ute och där mobiltäckningen fungerar dåligt.

Vad det här får för konsekvenser vill jag inte spekulera i men ångar att vi inte skrev ett avtal där IKEA och IKANO själva fått ta ansvar för byggande av markanläggningarna. Bygger de själva så finns inte möjligheten till överklagande och kontrollen går att utföra ändå.

Det kanske är dags att vi ålägger byggherrarna att göra så i framtiden då det är de som ska betala alla exploateringskostnader. Jag ser en stor risk när det blir så här. Risken är två och den största är att företagen väljer att avstå från att etablera sig i Umeå.

Jag tror att den risken finns för överklagande kostar pengar för de som ska etablera sig. Enligt VK hade man inte lyckats få tag i IKEA Tröttnar de på Umeå faller ansvaret tungt.

Före LOU upphandlade vi lika mycket som idag och då flöt detta på i god ordning. Vid den tiden kostade det också pengar att räkna på anbud och det har det alltid gjort och så är det även när man lägger anbud åt privata kunder. I bland känns det som om byråkratin även i företagen söker sysselsättning åt sig själva. Jag är helt säker på att det enda LOU åstadkommit är att det blivit dyrare för skattebetalarna och att fler jurister liksom domstolar fått mer att göra.

Den andra risken är att Umeås varumärke blir sämre. Där går det inte att vara verksam utan allt överklagas. Jag har inte siffrorna i huvudet hur det gått i överklagande ärendena men känslan är att vi i de flesta fall fått rätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.