Dessa dyra och felaktiga överklaganden mot offentliga upphandlingar, fy skäms

Det är faktiskt sant om ni inte tror det. Det blir stora rubriker i media när företag övejklagar hur kommunala upphandlingar och kristiserar dessa, Jag påstår att kommunerna kan offentlig upphandling men det gör inte företagen. Hur kan du veta det säger särskillt många inte minst efter vad jag sa vid byggmästareföreningens årsmöte.

Det är nämligen så att efter min blogg fick jag tips hur det ser ut i Serige men har inte fått tag i hur det ser ut i vårt län. Jag vick ett mail från en person som ville visa tt jag står på fast grund i mina påståående att de flesta upphandlingarna görs på ett riktigt sätt.

3000 upphandlingar överklagades förra året.

Domstolsverket har på uppdrag tagit fram statistik (här hittar du länken til tidningen unionen) 

Det är så få som mindre än 3 % i hela landet som ändrades i Förvaltningsrätten. Den rätt som änndrade mest ändrade 27 av 400 ärenden. Den som inte ändrade en enda var den Linköping. 

Jag säger bara  att det här visar att kommunerna är duktiga på att följa lagen medan företagen inte kan den. Ett gott råd är att företagen lär sig lagen i stället för att överklaga och använda dyra jurister för att hjälpa dem. Det är dålig kompetens när man ser dessa siffror och det är illa att företagen drar på samhället dyra kostander för detta.

 

Anders Sellström hyllade överklagnigsväsentet och visst ska det finnas men efter att ha sett dessa siffror är det nog både media och företagen som borde skämmas. Media för att de gör en nyhet och inbillar folk att företagen har rätt och kommunerna fel och inte talar om hur det gick. För mig är det dåligeller mycket dålig kritisk granskning. Tala om för folk vilka företag som har fel och åsamkar skattebetalarna stora kostnader.

 

Jag bara konstatera att av dessa siffror framgår att offentlig säker följer lagen medan företagsledningarna har för lite jobb åt sitt folk och överklagar i stället för att försöka effektivisera sin egen organisation för att göra tjänsterna billigare använder de pengarna till annat

 

En kommentar

  1. Maria N

    Det är helt korrekt att dessa överklagningar förorsakar enorma kostnader för oss skattebetalare! Det har blivit lite av taktik från byggföretag med överklagningar, för att öka projekterade kostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.