Fler och fler blir fattigpensionärer. Så…

Fler och fler blir fattigpensionärer. Så är det. Nu visar det sig att fler och fler som fyllt 70 år hamnar hos kronofogden och risken är uppenbar tror jag att när 40 talisterna hamnar i den åldern så kommer ännu fler att hamna där eller i fattigdom

19 000 hamnade hos kronofogden förra året och det är en ökning med 13 % jämfört med 2011. Det är många ensamstående som inte kommer upp till existensminimum som är 4683 kr efter att hyra hemtjänst och färdtjänst är betald.

Jag tror inte heller att majoriteten som hamnar hos kronofogden är speciellt slösaktiga och dåliga på att sköta ekonomin. De har helt enkelt inte mer pengar att röra sig med. Pensionen är för låg och som ytterligare ett straff får de betala högre skatt på pensionen än de som arbetar.

Det är nog med att pensionen är låg kanske många inte har mer än 50% av den tidigare lönen som pension och det blir svårt att leva på detta. Pensionerna har inte heller följt med prisökningarna. Har folk inte råd att leva finns risken att man i livets slutskede får leva på gränsen till misär. De som har de sämsta pensionerna är också kvinnor då de haft sämre lön än männen och då många dessutom jobbat deltid.

Det här måste lösas på något sätt för den pensionsöverenskommelse som träffades när systemet gjordes om håller inte fullt ut. Det här innebär också att fler och fler tvingas att bli socialbidragstagare vilket måste vara en obehaglig upplevelse att inte pensionen räcker till ett drägligt liv. Samtidigt har vissa fått skattelättnader som i många fall är större än en del får i pension

Det måste bli ett slut på kampen att sänka skatten ska vara högt på den politiska dagordningen. Vi måste kunna ha en skattebas som gör att de äldre som slitit ihop till välfärdsstaten kan leva under vettiga ekonomiska betingelser på ålderns höst.

Vi ska kunna ha en sjukvård där det är behoven av vård som avgör om man får vård i stället för plånbokens storlek. Vi ska även ha bra uppväxtmöjligher för barnen och ett rikt liv med kultur och fritidsaktiviteter. Vi behöver en genomgripande diskussion om välfärdens finansiering. De högerpolitik som förts sedan 2006 håller på att sluta i sär vårt land.

13 kommentarer

 1. Yngve Lindqvist

  Hej Lennart.
  Vad bra du skriver i din blogg om fattiga pensionärer.
  Du har alldeles rätt högerpolitiken som har varit gällande sedan 2006 är förödande för Sverige.
  Bidragen ( jobbskatteavdraget) är ett av de bidrag som högern har instiftat rut och rot är andra bidrag som i första hand gynnar högavlönade.

 2. LENNART HOLMLUND

  Svar till Sven. (2013-03-11 13:25)
  Jag tycker man är fattig om man inte klarar sig så att man inte kan betala för sig och hmnar hos kronofogden. Jag nämnde existensminum och är man under det då tycker jag man är fattig.

  Alla som hamanr hos kronofogden är säkert inte fattiga utan de har på andra sätt inte skött om sin ekonomi. Men det komemr att bli fler och fler som blir fattiga för det nya pensionssystemet fungerar inte som det borde

 3. LENNART HOLMLUND

  Svar till Yngve Lindqvist (2013-03-11 13:11)
  Jag tror det kommer att bli värre i framtiden ju fler som kommer in helt i nya pensionssystemet som ger sämre än det gamla. Däremot inte sagt att vi har kunna ha kvar det som enbart gick på toppinkomsterna. Det ska ju också betalas

 4. Peter

  Kvinno dominerande yrken har ingen riktig lön man kan leva på & då blir pensionen dålig.
  Håller med om dom flesta grejer som skrivs.
  Men varför har den statliga garanti pensionen minskats?

  Folk kan inte göra så mycket åt sin pension då en vanlig medborgare bara kan välja vem som ska förvalta pensionen åt var & en.

  Oftast så är det någon form av spekulationsbolag eller någon form av företag som håller på med spekulationer på bla börsen som i många fall spelat bort folks pensionspengar!

  Efter att man då valt så kan pensionen bli mindre beroende på hur det ser ut på marknaden varje år.
  Statliga tjänstemän samt vissa höjdare inom näringslivet har ju special villkor samt fallskärmar som inga vanliga knegare har & som dom ger sig själva!

  Vore kul om Vk eller någon kunde följa upp vilka kvinnodominerande yrken som är värst drabbade!

 5. Mats R

  Lika kritisk som jag var ang narkotika/sprutbytes-blogginlägget, lika berömmande är jag inför detta inlägg.

  Mycket bra skrivet i en för många så viktig fråga, bra gjort.

 6. Pingback: S och pensionerna | eaqhan

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Så är det, och det gäller även jag om du tog till lite mer än nöden kräver. Jag är dock mindre subventionerad då ajg inte har något hus jag lånat till utan får betala full hyra

   • Josef Boberg

    Mitt recept är att höja bl a pensionerna – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar !

    Om det skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

    I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

     Jag tycker pensionerna ska höjas eller skatten sänkas så det är samma skatt per hundring för de som jobbar och är penionärer med samma inkomst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.